Välj en sida

Nu har det gått nästa 2,5 år sedan jag själv fick en hund som pep sig igenom sitt lydnadsprogram. Kul? NOT! Nej det finns ingen underhållning i det alls faktiskt. Jag skrev ett inlägg om den här resan jag gjorde med Plätt och det kan du läsa HÄR. Man blir uppgiven, förtvivlad, och alla runt en säger att det är ”kört”. En hund som börjat pipa går inte att ”laga”, den är så eller inga hundar går att få tysta om dom börjat pipa med alla landstridskrafter dom har… Det känns ju upplyftande och peppande?!

Ja det man hör av dom flesta är;

  • ”du kan få den tystare men aldrig helt tyst”
  • ”du kan få den tyst på träning men inte på tävling”
  • ”en del hundar är bara piphundar, det bara är så”

Så kan man inte säga till mig, du kan inte säga att det inte går, vadå inte går, det omöjliga kan ibland bara ta lite längre tid. Det är en grundsten i mitt synsätt på livet. Jag tänkte bestämt be och få tala om att det är bullshit att man inte kan få hundar tysta, knäpptysta! Ja, jag vågar faktiskt vara så här kaxig och hävda det, för nu vågar jag äntligen lansera och gå ut med hela konceptet och träningssättet. Många små konkreta saker du kan göra i din träning och få din hund tyst, knäpptyst! Ja, om du har disciplin och tålamod dvs… och kanske ta itu med ett och annat hos dig själv…

Jag har länge gått och fnulat på om jag ska presentera hela iden ”live” men jag ville ha mer kött på benen innan. Jag är en sån typ av människa, jag kan inte lära ut saker jag läst i en bok, sett på en film eller hört om, jag måste ha prövat det själv och jag måste tro på det stenhårt. Det måste finnas underlag för att det fungerar på mer än min hund, det måste passa fler än mig som tränare för att vara ett kurskoncept som håller. Att det håller för olika typer av hundar, åldrar och förare…

Under 2,5 års tid har jag haft privatelever som rest långväga som jag fått äran att följa dom med denna metod och jag har vid helgkurser presenterat iden för många uppgivna hundägare för det har varit det enda jag själv prövat som jag vetat ha fungerat för mig. Man kan säga att det varit en väldigt lång prövoperiod där det har tänkts om, funderats och finslipats på väldigt många olika typer av ekipage på många olika nivåer, jag är mer än nöjd med resultatet!

Jag bestämde mig helt nu i helgen. Jag var i Fagersta och hade helgkurs i tävlingslydnad som jag haft ett par gånger den senaste tiden. Inledningen på Lördagens kurs fick mig nästan till tårar. Jag vill inte nämna hundägarens namn för jag vet inte om denna person vill bli offentlig i min blogg, men det är en välkänd profil med en schäfer som är över 5 år gammal, det som många skulle klassa som den typiska ”pip och gnällschäfern”. När vi möttes för ca 4 månader sedan pep och skrek dennes hund genom all lydnad på plan. Men med en vetgirig tränare till ägare kunde lördagens kurs inledas med ”Hej och välkomna till den här kursen med Emma, personen berättade inledningsvis om sin egna resa med sin hund och vad han hade provat. Personen ville tacka mig inför hela gruppen och berätta att det var en helt annan hund denna person fått nu att träna med. Schäfern som innan var en ”sån där pip-och-gnälll Schäfer” var numera helt tyst! Jag blev helt stum, dels av beundran att personen haft denna disciplin i 4 månader, att personen vågat pröva på helt okänd mark och liksom kasta sig i någons armar man inte känner och hoppas på att den personen tar emot. I det här fallet mina armar och mina idéer.

Lite så är det att utforska obekväm och okänd mark framförallt med sin hund. Och med obekväm menar jag för föraren inte hunden, jag förstod själv att det inte bara var jag som hade känt mig likadant när min hund pep och pep och pep och man till slut lyckades vända alltihopa. Den känslan när hunden vid namn Plätt som skrek innan står på SM final i lydnad och placerar sig som 8:a bäst i Sverige och är helt tyst… det är lycka, då känns det som man vunnit SM i hundträning!

Där och då i helgen som var bestämde jag mig för att det var dags att dela med sig. Få flera uppgivna, stressade, ledsna hundägare/tränare att förhoppningsvis få känna sig glada igen, att deras hundar ska få känna sig bäst igen! Så nu är det dags, dags för mig att dela med mig av min resa och mina erfarenheter med alla elever under dom här senaste åren. 

Jag har döpt mitt koncept till K.U.L
Koncentration
Uthållighet
Lagom förväntansfull 

Du kan komma och lyssna mer den 5 Mars, se inbjudan till min första clinic om ljud i träningen HÄR  🙂