Är analys alltid det bästa?

Tore är 55 år gammal, en människa. Jag ska lära honom att simma. Vi är i badhuset och Tore står redo för att gå i vattnet, jag tycker han ser rädd ut. Undrar om han kommer gå i vattnet. Tore har aldrig simmat förut. Är du rädd Tore? Ja svarar han. Jag är tyst, Tore är tyst. Bredvid mig står min kompis Wilda, hon ska också komma med bra tips till Tore om hans simning. Ser du Wilda säger jag, ser du att Tore är rädd. Undrar om han varit med om något trauma gällande vatten. Tror du han varit med om en båtolycka Wilda? Nej säger Wilda, det ser mer ut som att Tore tycker det är kallt, jag tycker inte att han ser rädd ut för vattnet. Jag tror han fryser säger Wilda. Fryser du Tore? Frågar jag… Nej säger Tore, jag fryser inte svarar han med irriterad röst, han va ju fokuserad på att få kliva i vattnet. Skulle vi inte simma?

Sen ser Wilda att han har små gåshudsprickar på kroppen, kolla Emma säger Wilda, han fryser ju visst, han bara säger att han inte fryser. Nej säger jag, för om man blir riktigt riktigt rädd då kan man också få gåshud, du ser väl att han är rädd Wilda, säger jag.

Wilda går och ställer sig bakom Tore som börjar bli otålig och generad över att stå där vi kanten, men vi kan inte börja riktigt än. Vi måste först bestämma oss för om Tore fryser eller är rädd. Wilda lägger märke till Tores för små speedos, pungen hänger ut lite vid sidan och klämmer åt. Aj vad det där måste göra ont säger Wilda, jag tror inte att Tore är varken rädd eller fryser säger Wilda till mig, kolla Emma pungen är ju klämd, han har ju ont! Åhhh att vi inte tänkte på det Wilda, Tore din pung hänger ut, är du snäll och stoppar in den igen? Det kan ju komma barnfamiljer hit tänker jag… Tore hade inte ens tänkt på att pungen hängde ut och det gjorde inte ont konstaterade han, han var så fokuserad på vattnet att han inte hade känt av det.

Men okej säger jag, är han rädd, fryser han eller säger han bara att det inte gjorde ont att pungen var klämd i dom där små blå kallsingarna? Wilda skakar på huvudet, jag liksaå… Tore tittar på mig och frågar, men Emma vafan skulle vi inte simma? Nej säger jag, vi måste klarlägga varför det är på det här viset innan vi kan simma…

Tore ger upp, gå och klär på sig, det blir ingen simning… jag funderar och funderar på situationen och kommer fram till att det kanske hade varit bättre att sluta analysera så förbannat mycket innan lektionen drog igång och bara försökt lära Tore att simma, för oavsett varför Tore hade gåshud så hade han antagligen blivit varm när han simmat, kommit över sin rädsla för vatten bara han kommit i och pungen verkar ju inte spela någon roll för Tore att den var klämd…. fan då, att vi inte bara lät Tore kliva i bassängen!