Tyr`s träning so far..

Tänkte ge er en liten uppdatering om Tyr och hans träning. Nu har vi blivit varma i kläderna med varandra, det blev vi ganska fort faktiskt. Han är en kille med stort hjärta, väldigt snäll och jag uppfattar honom som väldigt framåt, orädd obekymrad och kavat. Han är absolut ingen teflonpanna utan har det typiska Border collie temperamentet man eftersträvar hos dom. Han har väl egentligen bara en nackdel, ja den perfekta hunden existerar ju inte som vi alla redan vet… han kissar, och han kissar… han kissar när han blir glad, när han ska ställa sig in hos någon, när han är kissnödig (denna punkt är ju inte så konstig) och detta växer bort, vi gör ingen affär av det alls.

Träningsmässigt har jag haft en plan i huvudet och hållit mig till den. Den består av flera delar som jag med Tyr gör annorlunda än med tidigare hundar. Med Plätt som var min första BC var jag helt fascinerad av hennes intresse för lek, kamp och hur lätt det var att ”få tillbaka” en grej. Jag belönade, lekte, belönade och sen lekte jag lite till när hon var valp, i träning utanför träning och sen lite till i träningen igen. Jag körde fartmoment belönade med boll, och så höll vi på, förväntan, pip och belöningsjunkie till hund kom som ett brev på posten. Hon var inte så intresserad av att göra sina uppgifter, mest intresserad av bollen… det gjorde också att även om hunden gör sina uppgifter fint men tänker på belöningen kommer det inte hålla. Jag har sett det så många gånger hos lydnadshundar gång på gång, hundarna är för drivna på belöning och man gör dom beroende av sina belöningar väldigt tidigt, stora och heta belöningar. Dumt tycker jag, då dom ska bort. Dom ska vara ett verktyg inget annat. Jag ser filmer på instagram där man med 12 veckors valpar, kampar kör jaktlekar och driver upp hundar som inte behöver dras upp i lydnadsträning. Dom är redan heta, snabba, fokuserade och drivna. Sen att det är kul att leka, ja det är en annan femma… Ett exempel där vi gör det svårare för hundarna än vad det behöver vara kan vara framförallt Fritt Följ, många pratar där om känslor hos hunden när man beskriver momentet. Man pratar om att hunden ska ha ”power”, se ”het” ut, gå med ”drive” osv osv osv. Man drar upp hunden innan man ens fått till tekniken, det man då skapat är en hund med oförståelse för positionen och dessutom piper, tränger, plogar och går med höga framben (inte önskvärt i lydnaden) inte många beskriver det tekniska när man pratar och beskriver just fot.

Man ska fråga sig några saker innan man lägger in väldigt heta belöningar i sin träning och framförallt i sin momentinlärning där det handlar om koncentration och inte massa muskler.

1. Behöver jag den här intensiteten i min träning just nu eller i det här momentet?
2. Kommer min hund lägga av om jag inte drar igång den med lek mellan mina repetitioner?
3. Hur bygger just min hund förväntningar, den kanske inte är så snabb just idag när jag gett x antal godbitar, men om tre träningar hur ser det ut då?

Alla hundar är olika, det är en del av utmaningarna. Med min Malletik ångrar jag att jag inte var bättre på belöningstekniker och lekte mer, min pumihane har jag gasat upp som F*N på träning men medvetet valt det slagg som blir, han behövde det på grund av att kunna hålla fokus. Med min förra BC tik Smack var det A och O att bara leka, gasa och dra på i träningen för hon var absolut inte så av naturen. En av mina pumitikar behövde leken på grund av rädslor i sin miljö. Många glömmer titta på vad det är för typ av hund man har, vad är fördelarna med att gasa mycket och tidigt? Det är lättare att växla upp en hund än att växla ner igen ska man komma ihåg. Men tillbaka till Tyr, jag har valt att inte presentera leksaker i momentinlärning (ännu) jag vill se vart det tar vägen och min analys säger att han har så mycket eget drive och motivation att jag inte behöver vattna för tillfället. Av erfarenhet är springmomenten inte svåra med en BC, det är många andra saker som jag valt att starta med. Dom övningarna tycker jag också lämpar sig bra för hans fysiska förmåga just nu, man kan säga att huvudet vill mer än vad kroppen klarar så där måste jag bromsa och erbjuda övningar hans fysik klarar. För han är en hund som aldrig skulle tacka nej.

Den första tiden i vår träning har jag valt att installera följande mjukvara:

  • Presenterat och lärt honom en del av systemet jag tränar i
  • Vant honom vid att både kunna bli styrd och lösa uppgifter själv genom shaping
  • Fotgående
  • Nosarbete inför vittringen
  • sitt, ligg och stå (framförallt bli kvar i dessa positioner)
  • Apportering, endast hålla-delen

Då kanske ni undrar om jag aldrig leker med Tyr, och självklart gör jag det. Men jag har inte börjat använda mig av lekbelöningarna än i momentträning. (Just nu tränar han bara för sin mat och en och annan gobit, det är sättet man levererar maten på, oftast inte vad man ger som kommer ge hunden den där kicken man vill att den ska känna.) Jag tycker det är viktigt att analysera hunden i leken, hur länge orkar den leka, vilken teknik använder den, kommer den tillbaka med leksaken, hur snabb är den mot sin leksak, hur griper den helst. Detta ger mig väldigt bra information om hur han är som hund och det ger mig ledtrådar om hur jag bäst ska börja lägga upp träningen av kommande moment framöver. Sen är det ju väldigt roligt att leka också!

Om det här är rätt väg att gå? Tänk den som visste det, men det här känns bra för oss, och det är ju en del av hela utmaningen. Göra en analys, sätta ett mål, göra en plan och sen se vart det bär. Men nu är vi igång i alla fall och det känns kanon!
På denna film är Tyr 16 veckor och där ser ni alla delar jag fokuserat på.