(Skrämmande) Utveckling av rehab och friskvården av hundar!

Till eftertanke….

haninge_hundhalsaNu är det två år sedan jag och Vidar köpte rehab och friskvårdsanläggningen Haninge hundhälsa, och jag har under dom här två åren satt mig in mycket mer i både frisk och sjukvården för hundar. Vi hör patientberättelser, man ser olika typer av fall och rehabiliteringar och självklart vill vi hålla oss uppdaterade inom sjukgymnastik och friskvård för hund, så man förkovrar sig självklart i det man kommer över. Det gör ju att ens bild av branschens som växer explosionsartat förändras.
Att både rehab och friskvård för hund är på uppgång har nog ingen aktiv hundägare missat. Den spikar just nu rakt upp och det finns mycket pengar tjäna för den som vill både för utbildare och andra aktörer! Väldigt bra såklart att intresset är stort för rehab och friskvård på hund, men det finns några skrämmande exempel inom det här området som jag idag skulle vilja belysa lite… Den här texten har jag tänkt på att skriva ganska länge. Men nu beslöt jag mig för att slå slag i saken och skriva den, när jag nu senast fick höra att en hund med en akut hälta fick hemgångsrådet att stå på en balansboll och gå i en cavalettibana hemma, trots att hunden var akut halt, jag tror och hoppas inte det det finns någon Läkare på humansidan som skulle ge det rådet till en människa med en väldigt illa stukad fot, att gå hem och balansera på en pilatesboll, hoppa höjdhopp och springa i trappor som ett första skede av behandlingen. I just det här fallet med hunden gjordes ingen röntgen av tassen, inte heller fick hunden träffa en sjukgymnast eller veterinär.
Utan en så kallad ”Fysioterapeut” ställde en diagnos på en privat mottagning och skickade hem hundägaren med övningar som förvärrade hundens symptom. Hunden fick efter denna behandlingsplan amputera tån då hundens skada absolut inte skulle ansträngas i ett första skede av läk-processen.
Det här är bara en liten droppe i havet av rehabiliteringen av hundar och exempel på när det går fel. Jag själv var med om detta för ca 8 år sedan när jag opererade en av mina dåvarande hundars höft, en stor omfattande operation med en väldigt lång och tuff rehab. Min hund blev ”friskförklarad” på ett av Sveriges större djursjukhus. Jag fick klartecken att tävla och träna min hund fullt ut, några veckor senare var min hund avlivad. Då dom ansvariga hade ”missat” att min hunds ben var 6 cm(!!!) för kort…
På djur kan vi ju tyvärr inte göra en ”Lex Maria” på en fysioterapeut/friskvårdskonsult på hund som felbehandlat ett djur. Då Det inte finns några kontroller av denna titel på hund. Det finns heller ingen instans som ansvarar för denna del av djursjukvården om den ägs och drivs privat utan legitimerade sjukgymnaster eller veterinärer i samråd. Den som ytterst bär ansvaret över rehabiliteringen är och ska alltid vara sjukgymnast eller veterinär som i samråd med friskvårdskonsulten behandlar hunden. 

Kanske skriver jag den här texten för att du som hundägare ska fundera både en och två gånger innan du startar en rehabilitering av din hund. Vem rehabiliterar, vad betyder och innefattar dennes utbildning som ska rehabilitera min hund, vem bär ansvaret för rehabiliteringen om det inte blir bra? Samarbetar rehabiliteringsansvarig med en veterinär eller sjukgymnast? Eller så läser du texten och inser vilken fantastisk hjälp just du fått med din hund och dennes väg till ett friskare, kanske symptomfritt eller iaf mer kvalitativt liv. Alla mynt har två sidor…

På humansidan…

På humansidan får man aldrig kalla sig Fysioterapeut om man inte gått en omfattande utbildning som gör att man då är legitimerad sjukgymnast, Fysioterapeut är alltså på människa samma betäckning som sjukgymnast. Sjukgymnasterna på humansidan bytte namn från sjukgymnast till fysioterapeut för ett x antal år sedan. För att bli legitimerad fysioterapeut på humansidan måste du läsa 3 år på högskola och sedan ansöka om en legitimation hos socialstyrelsen. Om du inte har någon legitimation som är godkänd och ändå kallar dig för Fysioterapeut är det ett lagbrott. Det är alltså lika illa som att kalla sig för hjärnkirurg eller ortoped fast du inte har den utbildningen om vi ska hård dra detta. På människa är titeln ”Fysioterapeut” namnskyddat, precis som titlarna ”psykolog” eller ”läkare”. Om du utan utbildning vill erbjuda människor tex samtal och ta betalt för detta, får du istället då kalla dig samtalsterapeut eller rådgivare. Men psykolog får du inte använda om du inte har den utbildningen. Vem som helst som har ett företag kan hålla utbildningar och erbjuda utbildningar som ”certifierar” och ”diplomerar” det är varken på human eller hund skyddat eller kontrollerat på något sätt. 

Inga kontroller av titlar…

Det är ju här det börjar bli lite vanskligt på hund, eftersom vi inte har några titlar som är namnskyddade får vi både kalla oss hundspykologer och fysioterapeuter om vi vill, utan att det finns kontroll på egentlig kompetens, det krävs alltså ingen legitimation för detta. Det är fritt fram för alla att kalla sig det om dom vill. Och det är bra tycker en del, för om man kan sälja en utbildning med en tillhörande titel kan man ta mer betalt, utbildaren behöver inte heller själv ha någon utbildning kanske ska tilläggas. Det här blir ju såklart väldigt förvirrande och vilseledande för många, framförallt för många ”vanliga, dödliga” hundägare, som många gånger tror att det finns samma kontroller på titlar inom hundvärlden på samma sätt som på människa. Men så är ju alltså inte fallet.

För att du ska bli en legitimerad sjukgymnast på hund måste du först vara legitimerad och utbildad sjukgymnast (alltså fysioterapeut) på människa, alltså 3 år på högskola, sen måste du läsa vidare till sjukgymnast på hund och därefter av Jordbruksverket bli Godkänd för Arbete inom Djurens Hälso- och sjukvård. Det är alltså en väldigt omfattande utbildning med höga krav som är hårt kontrollerad. Så när det nu finns en uppsjö av Fysioterapeuter på hund är det väldigt, väldigt många djurägare som drar en parallell och utgår ifrån att det är samma utbildning och krav som på humansidan. Och tror blint på att dessa är sjukgymnaster. En sjukgymnast på hund som är godkänd och legitimerad får precis som en veterinär ställa en diagnos, det får alltså inte en Fysioterapeut på hund göra, lika lite som en djursjukvårdare på en djurklinik får ställa diagnos, dennes uppgift är att behandla.

Okej så vad innebär alla dessa begrepp?  Och vem gör vad? 

Nu är det rörigt, eller hur… För att förtydliga det här lite sammanfattar vi det lite kort. 

Fysioterapeut på hund = Friskvårdskonsulent (ofta 1 års utbildning, krävs ofta inga utbildningar i botten för att anmäla eller deltaga på dessa, som ibland också är på distans), kan arbeta med rehabilitering i form av bland annat vattenträning, sjukgymnastik och friskvård. Dessa får inte ställa diagnos. En friskvårdskonsulent på hund (som jag själv och fler med mig väljer att kalla det) arbetar alltid i samråd med en veterinär eller en sjukgymnast för att ställa diagnos, lägga upp ett rehabiliteringsprogram och följa upp patienten. Optimalt är att både arbeta med en veterinär och en sjukgymnast om möjligt. Sjukgymnasten och/eller veterinären bär huvudansvaret för rehabiliteringen. 

Fysioterapeut på människa = Sjukgymnast, 3 års utbildning på högskola och sedan godkänd legitimation av socialstyrelsen. 

Sjukgymnast på hund = Först utbildad sjukgymnast på människa, sedan påbyggnadsutbildning på hund, sedan också en godkänd legitimation av jordbruksverket. En sjukgymnast ställer diagnoser av problem i rörelseapparaten, men fastställer ofta i samråd med veterinär. Då en del diagnoser ofta kräver exempelvis en röntgen.

Det finns självklart många aktörer inom det här området som är extremt kompetenta, dom är måna om djuret och dom tar sig inte vatten över huvudet och inser sina begränsningar. Vi har många i Sverige som är fantastiska Friskvårdskonsulenter/Fysioterapeuter och Sjukgymnaster som gör ett grymt fint arbete med många hundar som ibland inte är så enkelt alla gånger.
Men så finns det ju självklart precis som inom alla branscher dom som har en övertro på sig själva, som många gånger faller tillbaka på djurägare och djur. Vi djurägare måste bli bättre på att ifrågasätta, undersöka och våga ställa krav och frågor. Vem ansvarar för vad och vad står alla utbildningar, certifieringar och diplom för? Vi är utsatta i vår roll som djurägare, vi vill vårat djur det allra bästa och i tron om att vårat djur ska kunna bli friskt griper vi ibland efter (fel) halmstrån… 

Kanske behöver den här branschen inom Friskvård och Rehab bli mer kontrollerad? Av vem, och hur? Kanske bör vissa titlar bli skyddade? För om du går till en veterinär har denne alltid (förhoppningsvis) en giltig legitimation för att kalla sig det, men du vet väl att för att få kalla sig frisör på människa krävs inte ens en dags utbildning, bara en sax… kanske värt att tänka på nästa gång du besöker en ny frisörsalong? Med ett öppet sinne och ett kritiskt öga kommer man ibland lite längre. 

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner på ”(Skrämmande) Utveckling av rehab och friskvården av hundar!”

  1. Ja det är nog inte lätt för en icke-insatt att förstå att alla råd kanske inte är goda. Men tycker man själv att det låter eller ser på hunden att det är för tidigt så måste man säga ifrån. Man känner sin hund bäst själv.

  2. Viktigt ämne du belyser! Det är inte helt lätt att hålla ordning i begreppsvärlden och det är skamligt tycker jag att titeln fysioterapeut inte är skyddad även på djursidan. Det är rörigt nog även på humansidan då begreppet är nytt för många. En gemensam linje hade underlättat och stärkt förtroendet.
    / En som utbildar sig till fysioterapeut på human sidan

  3. Bra skrivet Emma! Förhoppningsvis sker en lagändring snart så att fysioterapeut även blir namnskyddat på djursidan – det är på gång och blir då en trygghet för djurägaren. Det sker alldeles för många felbehandlingar och feldiagnostiseringar av icke kompetenta personer.
    Mvh leg.fysioterapeut godkänd av Jordbruksverket att jobba med djur

  4. Här på Irland så håller veterinär förbundet på att införa en regel att man måste vara leg.djursjukvårdare/veterinär för att få ta emot o utföra rehab behandlingar.
    Och redan idag är kravet från ansvarsförsäkringen ( som du måste ha eftersom alla stämmer varandra ) att djuren måste komma på remiss från en veterinär.

Kommentarer är stängda.