I med och motgång!

Först ut var jag på Rankingtävling i Mariestad med Plätt för ca tre veckor sedan. Och en rankingtävling åker man absolut inte på för att samla några SM poäng, utan för att visa upp sig och sin hund och få ett ärligt kvitto på vad man behöver jobba mer på. Det är inga glädjebedömningar, utan hårt och rättvist, lika för alla. Jag var väldigt nöjd med vårat program och vår insats, hon kom av sig lite efter lottningen till apportdirigeringen som var efter ett ringbyte där jag valde att sätta henne, gå och lotta och sen skicka på rutan. Vi fick betyg på alla moment och avslutade hela programmet med en 9:a på fjärren! Jag var väldigt nöjd med den tävlingen i det stora hela och jag fick med mig många konkreta saker vi behöver stärka upp i vår träning. Efter vår placering på rankingtävlingen har vi klättrat upp till plats 12 efter två rankingtävlingar. Det känns jätte roligt efter att vi beslöt oss för att satsa helhjärtat på lydnaden.

Vidar med Kalle & Plätt i Sorunda
Vidar med Kalle & Plätt i Sorunda

I lördags var det dags för ännu ett försök för ett Vallprov, provet var i Sorunda så det kändes nära och bra. Sist jag gick med Plätt missade vi en grind och höll inte fåren på linje, så det fattades då 4 poäng för att bli godkända. Jag kan väl inte ärligt säga att Plätt har fått dom förutsättningarna som krävs för att klara det, inte alls faktisk. Och eftersom satsningen ligger på lydnaden så kommer vallningen hela tiden i skym undan och för min egen del känns den inte alls lika rolig just nu som lydnaden gör. Och motivation är A & O till bra och framförallt genomförd träning. Tid finns alltid, man ska bara vilja hitta den. Och det har inte jag gjort. Så nu flirtade jag med husse som snällt tränade Plätt lite i smått panik inför provet. Jag hoppades självklart nån stans där inne att hon skulle greja det, men så ville det sig inte. Hon gjorde en fin utgång, hämtade fåren en aningens för snabbt men ganska rakt, sen ökade hon bara farten hela tiden, hon var inte alls dum mot fåren och det är ändå det viktigaste, god djurhantering! Men efter försök 2 på fösningen bröt domaren och tyckte att det gick alldeles för fort när fåren var igenom första grinden, och jag kan inte annan än att hålla med herr domare.

vidar valltävling 1Nu är planen att husse ska ta över vallningen helt med Plätt, det funkar inte för oss, eller det funkar inte för mig ska jag väl ärligt erkänna. Plätt är ingen svår vallhund, men för oss skär det sig i träningen både hon och jag har förutfattade meningar om vad hon klarar och inte klarar. Så nu får husse och Plätt träna vallningen i lugn och ro utan tidspress, så får hon gå sitt VP när dom båda är helt redo. Som med allt, träna, träna och träna…

 

 

 

Söt, sötare, sötast! Plätt ca 6 veckor på bilden.
Söt, sötare, sötast! Plätt ca 6 veckor på bilden.

Igår fyllde Plätt och hennes syskon 5 år, gud vad tiden springer iväg! Och visst är det bara hunden som blir äldre, inte en själv? Inte en sekund eller en dag har jag ångrat att den lilla vita med svarta fläcken fick flytta hem till mig! Hon är allt och lite till för mig träningsmässigt och även att ha i vardagen. Den arbetsmoralen hon besitter är helt otrolig och hon besitter många av dom egenskaperna jag önskar av en träningshund. Hon är min vita stjärna! Jag är också glad att jag inte fick henne tidigare, utan att hon kom som hund nummer fyra. Jag hade aldrig kunnat förvalta henne ordentligt tidigare i min karriär. Vi firade hennes födelsedag med att tävla lydnad på Haninge BK, det gjorde hon galant med tanke på att vi inte tränat lydnad på över en vecka förutom ett ynka pass. Lite het, lite små missar som kostar mycket, bland annat ett missat skifte i Z:at resulterade i en ful 7:a och att hon inte hittade apporten i ett moment krävde lite letande från hennes sida gav oss också en 7:a, men många andra fina betyg vägde upp det hela, bland annat 10 på vittringen, metallen och fjärren! Jag måste verkligen träna mer på springmomenten, det märks i mina betyg att jag ÄLSKAR petträning! Hon vann dagen till ära, men inga SM poäng på grund av 7:orna. Vi slutade på 284,5 poäng. Helt okej, men inte nått hallelulja-moment! Typ som man kan förvänta sig med mängden träning vi har haft, men jätte glad at hon har börjat gå så jämt utan fula nollor. På kvällen sjöng jag och Vidar för henne och hon fick sova mellan oss i sängen, grattis fina vita, du ger mig så mycket!

Nästa vecka ska vi träna hela lördagen och söndagen för Kenth och Niina Svartberg, det ska bli superroligt! Behöver lite nya in-puts och någon att bolla en del saker med i träningen! LYX att gå kurs i två hela dagar, nu kan veckan få gå fort!