Berikning!

Ett dopp är aldrig fel!
Ett dopp är aldrig fel!

Vi som tränar våra hundar aktivt vet hur viktigt det är med att kontinutet stimulera hundarna mentalt med olika former av träning för huvudet. Vi är också duktiga på att hålla hundarna med motion, ge bra mat och friskvård blir allt vanligare, men hur är det med berikning? Berikning är något jätte viktigt, anser jag. Mina hundar får berikning rätt ofta i vardagen, men ofta är berikning beteenden som vi ofta anser som jobbigga, och skitiga hobbys. Berikning är viktigt för att stimulera hundens naturliga beteenden och det kan vara tex:

 • Gräva (Plätt och Koalas favorit)
 • Rulla i lera och hoppa i vatten (Tiras favorit)
 • Simma (Plätt är manisk på att simma)
 • Slita sönder saker, träbitar, ben etc (Bimbos favorit)
 • Fånga mat i vatten, pilla ut mat eller sortera matbitar (om man tex ger hunden olika typer av mat så får hunden sortera maten allt efter hur hunden graderar maten)
 • Tugga ben (Alla Willbladare älskar att tugga ben)

Vad gör ni för att berika era hundars vardag? Är berikning något ni tillför i hundens vardag? Kom gärna med förslag och lite olika sätt på berikning så kan vi utbyta lite tips…

6 reaktioner på ”Berikning!”

 1. Ha ha kul inlägg!!
  Aska är inte mycket för något av det som dina hundar förutom Otto plattor det är kul.. olika problem lösningar.

  Att få sno våra strumpor när vi sitter i soffan

  Hjälpa husse att ta sönder tidningarna när det är dax för att elda i kakelugnarna.

  Sist men inte minst till helgen så får hon sitta vid bordet och äta ( aska tigger aldrig vid bordet förutom till helgen om det är så att vi har glömt att ta upp henne i tid)

 2. Buffy älskar att spåra, så detär något som jag försöker göra lite då och då : ) så då brukar jag köra både med blod, eller personsök eller sak sök . Även simma är något som även här är en favvo som vi oxå gör ibland mer på sommaren!

 3. Hej Emma!

  Vilket kul inlägg. Jag håller med dom att berikning verkligen är en viktig del i hundarnas vardag. Själv har jag två retrievers som i dessa tider far upp och ned i lerdikena men självklart låter jag dem hållas. Hundar måste får vara hundar!

  Förutom det du nämner låter jag även mina hundar:
  * Bära (har retrievers)
  * Bädda

 4. Det är underbart att berika vardagen..då blir det som ”fredag hela veckan”! Förutom att simma som en toka när tillfälle ges så brukar jag ibland ha med en leksak med på promenaden och så stannar vi och leker då och då under promenadens gång, ingen träning bara villkorslös lek. Ur träningssynpunkt kanske det kan ses som dåligt och göra att leksaken tappar värde men om det ger en känsla av lycka är det värt det. Sen att hundarna tycker att det är roligt att jobba för sina belöningar osv är en annan diskussion..nu pratade vi om lite vardagslyx.. (=

  Sen gillar vi dom nätterna när husse jobbar natt för då ligger prinsessan på min kudde och sover i sängen! Det är också att berika vardagen både för mig och Zamba.. (=

  Hihi, dom berikningar du pratar om Emelie är mänskliga berikningar (som berikar tvåbeningar, men jag tror säkert Zamba diggar dom, det låter som fredag hela veckan!

 5. Vi läste ganska mycket om berikning i skolan det jag kan komma på såhär på rak arm är väl;

  – Iaktta (min BC älskar att glo och hålla koll därför står alltid en stol vid fönstret där han kan hoppa upp och sitta och glo)
  – Gräva (favorit nummer två, har man en hundgård som vi hade på skolan är det assmidigt att ha en stor låda med typ spån eller träflis som vi hade)
  – Ommöblering (förändringar är även de berikning, kan bli lite omständigt att möblera om hemma typ en gång i veckan men har man hundgård är det ju ganska simpelt att bara ställa saker på andra platser osv)
  – Sitta högt (många små hundar gillar att sitta högt, förmodligen för att de har mer koll då)
  – Söka föda (mina hundar får i princip aldrig mat i skål, det kan vara så simpelt som att kasta ut maten på en gräsmatta)
  – Tugga/gnaga
  – Har man dessutom hundgård ska man försöka ha den så full av grejer som möjligt, så att hunden typ måste tänka för att kunna ta sig fram typ krypa, hoppa, gå runt osv.

  Ja mina grejer var väl mest hundgård/rastgårds anknytna men mycket kan man ju tillämpa även hemma!

Kommentarer är stängda.