Dell har debuterat i lydnad med ett förstapris!

10632846_10152797405392314_2240952767051068335_nI helgen var det dags för Dell en av mina unga hundar att debutera i lydnadsklass 1. Väldigt många har frågat varför jag inte startat honom tidigare och det är av flera anledningar. Dels så har han inte haft en fungerande och trygg platsliggning, den har varit svår att få till. Han har lagt sig på sidan och somnat, han har legat och skällt på rygg (!!!) han har maskat omkring som en amöba på planen helt enkelt, och det svåra har varit att hitta en balans i rätt belöning. Få en hund att ligga still är inte så svårt alls egentligen, om man kan belöna den stort och mycket…. och det har jag inte kunnat med Dell, då har han legat stilla men pipit i förväntan. Jag bestämde mig för att bygga platsliggningen på sikt och inte stressa, träna den lagom mycket, göra det lagom svårt och få honom helt trygg och lugn. Och jag tror faktiskt jag har lyckats. På tävlingen i söndags fick vi 10 på platsen, vilken träningsseger! Trägen vinner heter det ju, och jag brukar faktiskt få till det mesta bara jag bestämmer mig och tränar ordentligt.

Platsliggning är ju också ett sådant moment som fast min hund inte går fram till någon annan hund så vill jag inte heller störa någon. Då är ju risken att min egna hund drar på sig en hund på platsen, och det ville jag ju inte heller. Det gäller vi som tävlar i lydnad att vi visar varandra stor respekt och hänsyn till varandra, och inte ta ut hundarna på tävling om vi verkligen inte tror att det kommer fungera. Jag vet själv hur ledsen jag skulle ha blivit om jag nu i 2 års tid kämpat med platsliggningen och att det sedan på tävlingen kom fram en hund till Dell, det är svårt att säga innan hur det skulle bli på sikt då med kvarmomenten eller hur min hund skulle reagera på sikt om det kommer fram en hund. Själva platsliggningen var väldigt lugn och fin i vår grupp, alla hundar låg stilla och tyst. Väldigt trevlig upplevelse!

Annat som har varit svårt med Dell är transporter mellan momenten, och jag bestämde mig innan att innan jag har mina transporter klara så ska jag inte tävla, det är också en del som tagit tid. Jag hade nog tränat lite väl mycket transporter och eftersom jag inte har ett ”fot” kommando än på mitt fotgående med Dell är det nog på tiden att lägga på det, för fotgåendet trodde han var en enda lång transport. Så kan det bli, han höll position med ingen kontakt, betyg 8. Och varför jag fick betyg 8 var för att det då självklart blev 2 snea sättanden, kollar man inte på matte är det svårt att sätta sig rakt. Det ena faller med det andra. Förutom fotgåendet och brist på förberedelse på det momentet är jag verkligen nöjd med hela resterande programmet, han och jag gjorde vårt bästa, han var glad, jag var glad och jag tycker att jag tävlade han bra. Snyggt, städat, prydligt och med kommunikation.

Platsliggning 10
Tandvisning 10
Fotgående 8
Läggande under gång 8 (satte sig innan kommando)
Inkallning 9,5
Ställande 9 (tar ett steg)
Apportering 9 (står att föraren håller apporten i vänster hand, men jag kan inte hitta någon stans i reglerna att man kan dra för det, någon annan som hittar?)
Hopp 9,5
Helhet 9

Slutsumma 181 poäng och en pallplats! En fin första tävling för Dell, en bra upplevelse och en investering för framtiden! Jag känner mig jätte nöjd med vår insats! Nu mot lydnadsklass 2!

 

 

2 reaktioner på ”Dell har debuterat i lydnad med ett förstapris!”

 1. Grattis till ett fint 1:a pris. Under Utförande står det att föraren med höger hand räcker fram apporten. Att dra en enhet???. jag vet inte ens om jag skulle tänkt på det. Lycka till i fortsättningen!

 2. Det står i regelboken att apporten ska hållas i höger hand.
  Apportering
  Koeff 1 Maxpoäng 10 __________________________________________________________________
  Kommando: ”Apport” – ”Loss”
  Utförande:
  Hunden i utgångsställning. Hunden skall på kommando gripa en apportbock av
  trä som av föraren med höger hand räcks fram mot hunden. Hunden skall hålla
  apportbocken ca 5 sek.

Kommentarer är stängda.