Egen analys

Jag försökte tävla i lördags, men det gick inte vägen, jag bröt efter rutan och sen var jag bitter hela lördagen. Samlade mig ringde en vän, pratade av mig och började sen analysen om varför det vart så tokigt.
Har nu kommit med den viktiga insikten om att det inte räcker med att träna min hund, jag måste börja träna mig själv också om jag ska nå dit jag vill och hela tiden utvecklas och nå mina mål. Så nu har jag kontaktat en person som ska hjälpa och coacha mig genom själva tävlandet, för själva hundtränandet tycker jag att jag har bra flyt i just nu.
Vi ska träffas en timme i taget, och han ska hjälpa mig ta mig igenom dåliga tankar och bli bättre på att visualisera, fokusera och själv bli uthållig när jag tävlar. Personen har hjälpt flertalet hundgrupper, men tränar inte hund själv, personen har tävlat kampsport och hjälper bland annat  polisen att stärka sig inför olika situationer i jobbet. Vi ska träffas första gången om en vecka, det ser jag fram emot. Jag vet inte om denna person vill ligga med namn i en blogg det måste jag fråga om först, därför heter han just nu ingenting.

Varför fungerade det inte i lördags?

1. Det var en Team tävling, dvs vi åker med Teamet, hjälper till att värma upp, kommenderar, vi filmar alla starter sen utväderar vi tillsammans vad som kan bli bättre, detta gör att jag upplever det som att jag tävlar lika mycket som den personen som är den faktiska personen som tävlar. Dom tre som tävlade innan från Teamet gick det inte vägen för, två bröt i början på platsliggningen på grund av otroligt lerig och blöt plan och den sista fick en busig hund på planen som drog frivarv med apporten i högsta hugg. Detta ledde då till att innan jag ens hade tävlat själv så kände jag att jag redan hade tävlat och misslyckats tre gånger, ingen bra tanke inför min egen presstation.

2. Jag kände inte att jag hade med henne i Fria följet mentalt, hon var liksom inte med mig, resulterade i en 8:a

(dumrutan 10)

3. Började göra saker jag inte gör på träning längre, och gör man om planen på tävlingsplanen och tävlingsdagen brukar det inte sluta bra, jag fick Plätt att tro att jag lagt en extern belöning bakom henne vid inkallningen, hon vart då seg som tuggumi i starten och la sig knappt. betyg 5

4. Skickar till sändande konan, sen till rutan, och sen startar inte Plätt när jag kallar in, detta var ett tekniskt fel på grund av lite för mycket stadge träning (som hunden då uppenbarligen inte förstår sig på) vilket resulterade i att hon låg kvar fint i rutan och kom inte på inkallningen. betyg 0

Eftersom jag inte kollar mina betyg när jag tävlar så frågade jag vad jag fått på inkallningen och då var det bara en femma, och jag känner att mina mål just nu är att komma över eller så nära 300 som möjligt, och då bröt jag.

Så det största problemet just nu är antagligen att jag blir störd av mina egna mål, är en dålig förlorare, har prestationsångest så det skriker om det, blir aldrig nöjd och till råge på det har svårt att fokusera långa stunder. Så det är dom här bitarna jag måste jobba med för att få det att klaffa på tävling. Oj oj oj, det här är personlig utveckling på hög nivå!

Det som känns positivt är at jag är duktig på att träna tävlingsmässigt, jag är duktig på att transportera min hund på tävling mellan momenten, jag är duktig på att växla upp och ner beroende på vad det är för moment och jag är duktig på att låta likadant på tävling som på träning. Så visst är det bitar jag känner mig nöjd med om jag tänker efter, men det är det där sista jag verkligen behöver hjälp med. Så det är med spänning jag tar ett nytt kliv i min hundtränar och tävlingskariär! Pirrigt!

Årets julpynt
Årets julpynt

Och i Söndags var det första advent, det firade vi med Teamträning i min lokal, glögg och lussebullar, efter det kom Katta och vi pyntade loss inne i lokalen, det som är så roligt att pynta på en offentlig plats är att man verkligen kan ta i från tårna och pynta på et sätt man kanske inte vill göra hemma, vi vart jätte nöjda!

Julpyntet från andra sidan
Julpyntet från andra sidan

 Och appropå mental uveckling, tränade koncentration och uthållighet genom att glasera pepparkakor hela kvällen med olika kommandon på, på våra kakor som hänger i skyltfönstret står det bland annat ”Klick” ”Snurr” Ligg” ”Buga” ”Bra” etc etc. Det var pillergöra!

3 reaktioner på ”Egen analys”

 1. Desirée & Rizzo

  Instämmer med föregående inlägg! Det var jättefint i lokalen.
  Och du Emma! Du är bra på mer saker… Du är en fantastisk lärare som med stort och äkta engagemang lär ut, peppar, ger beröm och petar på oss lärlingar när det behövs!

  Kram!

 2. Tycker att det var en bra objektiv analys och tycker att det är super att du tagit hjälp!

  Eftersom jag sjävl tycker att TP är så viktigt har jag gjort en advenstkalender som iår handlar om just tävlingspsykologi. 🙂 Ju fler som läser desto fler tips – vi är alla olika och behöver olika fokusområden.

  Lycka till!

Kommentarer är stängda.