Ensamhetsträning

Ensamhetsträning

 

Något som är viktigt att lära sin hund är att kunna vara ensam hemma. Om hunden inte klarar det blir man lätt låst och lär man inte hunden att klara av detta steg för steg kan det utlösa separationsångest hos hunden. Ångest kan visa sig i att hunden ihärdigt sitter och skäller, gnäller, dregglar, drar ner dina ytterkläder, biter sönder saker eller springer runt i bostaden. Ensamhetsträning bör man börja med så fort som möjligt när man fått hem sin hund, det är ingen ide att vänta med denna träning. Om du inte lärt din valp att vara ensam hemma är det dock inte försent med din vuxna hund, det går att lära gamla hundar att sitta! Tänk på att du enligt lag inte får lämna din hund ensam mer än fyra timmar. Detta gäller även om du har mer än en hund.

 

Här har jag delat in träningen stegvis för att vänja hunden vid att kunna koppla av utan att du är runt hunden. Många hundar klarar inte ens av att matte eller husse är i ett annat rum, börja där!

 

  1. Jag börjar med att lära min hund att kunna vara i samma rum som mig fast instängd, antingen i en bur som hunden kan ställa sig upp i eller i en komposthage. Om du inte får plats med en bur eller komposthage kan du köpa ett kompostgaller och sätta för ett rum där hunden kan se dig och använda det rummet på precis samma sätt som med buren. Buren eller komposthagen står till en början öppen i ca en vecka innan jag påbörjar träningen, i buren serverar jag lite gott godis, tuggben, hundens mat eller grisöron. Detta för att hunden ska betinga buren med något possitivt. Under den här veckan stänger jag aldrig buren, hunden får gå in och ur som den vill. Jag ställer gärna buren i ett hörn och lägger ett lakan över buren så hunden upplever buren som en trygg och mysig ”lya” Buren ska inte stå mitt i ett rum utan på en lugn plats där inte hunden känner sig utsatt. 
  2. Nu börjar jag stänga in hunden i buren när jag är i samma rum, ev när jag tittar på TV eller lagar mat etc. Se till att du har tid för träningen för det kan ta en stund innan hunden lugnar sig. Om hunden börjar gnälla, skälla eller krafsa på buren så ignorerar du bara hunden, nyckeln till att komma ut är att koppla av, deta tar olika lång tid för olika hundar. En del lägger sig på en gång, och andra tar det betydligt längre tid för innan dom kopplar av. När du släpper ut hunden är du helt passiv, gör ingen stor sak av att hunden får komma ut, öppna bara buren/hagen/grinden till rummet och säg varsågod lugnt. 
  3. Nu har du släppt ut hunden så fort den lugnat sig, nu ska du börja utöka tiden hunden är i buren/komposthagen/rummet. Börja med 10 minuter och släpp sedan ut, utöka med ca fem minuter varje dag. Tills du är uppe i ca 1 timme. Du är fortfarande i närheten av hunden, du kan nu börja byta rum och komma tillbaka så du inte är i hundens synfält hela tiden.  
  4. Samma plats du tränat på ska du använda när hunden ska vara ensam hemma ”på riktigt” detta för att hunden ska känna igen situationen och ju mindre yta hunden har att röra sig på ju lugnare blir den ofta, tänk på att en hund inte får ligga i en bur flera timmar, det finns strikta bestämmelser kring detta. Nedanstående text är taget från jordbruksverkets sida 

    Hundar får inte förvaras i burar annat än vid särskilda tillfällen. Det gäller:

    Vid utställning, tävling och prov och vid träning inför prov. Buren ska vara täckt på minst två sidor. Hunden ska rastas minst varannan timme.

I samband med jakt. Hundarna får då förvaras i burar som mest åtta timmar per dygn om de rastas var tredje timme.

Vid transporter. De får dock inte sitta mer än tre timmar i bur i bil som står stilla”

5. Börja nu lämna din bostad och ställ dig utanför dörren, tänk på att ta på dig ytterkläder och låsa dörren fast du inte ska gå ”på riktigt” detta för att hunden lär sig dessa små signaler och ljud, och kan sen då lätt avgöra om du bara ska slänga sopporna eller åka iväg länge. Börja nu med att gå och hämta posten, slänga soppor, stå utanför och prata med en granne, eller ta en kopp kaffe utanför ytterdörren. Gå sedan in, och släpp ut hunden när den är lugn. Hälsa inte på hunden, då trissar du bara upp den och situationen.

6. När du upplever att din hund klarar av att vara lugn och tyst dom här små stunderna, och är lugn när du kommer in igen kan du sen snabbt börja utöka tiden hunden ska vara ensam hemma.

 

OBS! Lämna aldrig hunden ensam med ett tuggben eller grisöra, då hunden lätt kan få detta i halsen, men se till att hunden har tillgång till vatten och är välrastad innan du lämnar den ensam. Ett tips för att få hunden lugn är också att inte göra någon fysisk aktivitet precis innan du ska lämna den, då är hunden redan uppe i varv innan du ska gå hemmifrån. Många tror att dom gör hunden en tjänst genom att cykla eller kasta boll åt hunden innan hunden ska vara ensam, men då blir den bara uppe i varv. Bättre är då att ta ut hunden på en lugn kissrunda och låta hunden leta lite godis, detta gör att hunden går ner i varv istället.

 

Lycka till med din träning!

Vänligen Emma Willblad

www.emmawillblad.se

16 reaktioner på ”Ensamhetsträning”

  1. Hej Emma! Vilken intressant läsning. Jag har en liten fråga. Jag har en tik på 2 år som är med mig i bilen eller hemma när jag jobbar. Hon är van från det att hon var liten att vara i buren i bilen. Där känner hon sig trygg då hon alltid lägger sig ner när jag låser bilen. Hemma har hon aldrig varit ensam. Oftast springer hon runt och letar om någon familjemedlem är utanför huset. Nu behöver jag träna henne för att vara ensam hemma. Tycker du jag skall använda samma bur (som är i bilen, då den är stor) hemma och på samma sätt? Skall jag göra precis som du gjort ovan med att ha buren öppen i början? Tack på förhand! Med vänlig hälsning Anna

  2. Hej Anna!

    Det dumma med reglerna vi ha i Sverige är att du inte får ha hunden i bur hemma, även om det i ditt fall är din hunds trygga plats. Så mitt tips är att du gör iordning en större hage med kompost galler, hundens bädd och vattenskål som du gör till hundens trevliga och mysiga plats, sen utgår du därifrån när du startar din ensamhetsträning.

    Lycka till!

  3. Du tycker alltså att det är okej, eller borde vara det enligt lag att ha hunden instängd i bur när den är ensam, även längre stunder?

    Även om det nu är en positivt förknippad och lugnande plats för hunden så tycker jag det känns riktigt otrevligt att låta den sitta i bur i flera timmar.
    Då får man väl träna så att hunden även kan känna sig lugn på en mindre avgränsad del av ens boende känner jag, man kan ju alltid ha buren inne på det avgränsade området, med bortmonterad ”dörr”. Men bara bur, nej…

  4. Stina, jag tycker du ska läsa min text igen och fundera lite över din kommentar ovan….

  5. Hej!
    Våran labrador valp på 5 månader gnäller efter mig när husse är hemma. Fast det har gått bra när vi har haft andra hundvakter. Husse har jobbat de första 2 månader men kommer hem på kvällarna. Jag/matte har varit hemma med honom i 2 månader och nu är det husses tur att vara hemma och jag har börjat jobba. I en vecka hade vi hundvakter då gick det jätte bra. Nu när husse är hemma verkar det som han gnäller efter mig. har du några bra tips på hur vi ska göra?

    Mvh
    Anna, Andy och Gaspode

  6. Hej Emma,

    Jättebra läsning. Vi börjar med steg 1 från och med idag. Vår pumivalp ”Polly” är 15 veckor och har visat starka tecken på separationsångest.
    Vi ska följa dina steg till punkt och pricka.

    Med vänlig hälsning
    Jonna

  7. Jag har en havanais kille på snart ett år som inte alls vill vara ensam. Han skäller så fort jag lämnar lägenheten. Jag har i snart tre veckor i stort sett varje dag gått ut och in ca tio ggr per dag korta stunder på mellan en- och fem minuter. Jag säger hej då och klappar honom på huvudet och ger honom favoritgodiset när jag går och sen ignorerar honom då jag kommer hem. Jag öppnar dörren när han är tyst (kan vara ca tre fyra sekunder) så att jag inte öppnar då han skäller eller ylar. Har gjort en avgränsad plats i köket med en grind och lakan för att skapa en mindre mysig yta. Trots detta kommer jag inte en millimeter framåt. Steg ett och två som du beskriver ovan klara han och steg tre sitter snart. Hur lång tid kan en sådan här träning ta? Pga av mina grannar kan jag inte bara gå ut och låta honom skälla tills han tröttnar. Vet inte vad jag ska göra och eftersom det inte går framåt alls är jag desperat behov av tips och råd. Desperata hälsningar från Madeleine

  8. Gudrun Malmgren

    Jag har också en havanais ( 1 år), som inte tycker om att vara ensam. Jag har slutat arbeta. Större delen av dagen är vi tillsammans. Men jag måste kunna lämna honom för att handla, gympa o.s.v.
    När han har varit ensam blir han alldeles våt ansiktet, bringa och ner till fötterna. Det är rivmärken i dörren.
    Senaste gången strödde jag medlet CALMEX (en halv kapsel) på en köttbulle.
    Köpte medlet i en djuraffär. Märkte ingen effekt denna gången. Jag ska prova flera gånger.
    Är tacksam för tips hur jag ska hjälpa honom.
    Hur fungerar det för dig idag Madeleine?
    Hälsningar
    Gudrun

  9. Har en tio årig blandras kille. Vi har kunnat gå och vara ifrån honom långa stunder men nu har han börjat gnälla mer och mer. Det är en blandras kille mellan dobermann och amstaff. Han är själv en till fyra gånger i veckan i ca 4 timmar. Vi har radio på.

  10. Hej! Min hund blir snart 3år och är hela tiden med mig. Två veckor fick jag träna med honom att han ska vara själv hemma, det var det jobbigaste dagar i mitt liv. Men nu är det inget problem med att lämna han hemma, jag är så lycklig att det funkar så bra nu.

  11. Hej Emma . Jag har en tik på snart 6 månader som kom till mig för 1 månad sen . Hon har levt i en grupp med 14 hundar innan hon kom till mig och den tidigare ägaren har ej tränat på att hon ska va ensam . Jag har börjat med att lämna henne runt 10 min och försökt att öka men hon står och skäller konstant tills jag kommer tillbaka hem . Hon får även ett ben innan jag går för att tänka på något annat men hon släpper allt sätter sig ner och skäller hela tiden och låter nästa vansinnig för att jag har gått .

    Vad kan jag göra ?:/

  12. Första gången jag har hund/valp,och försökt under två månader ensamträna den utan något resultat alls. Läst böcker,råd etc, fått massor av råd,inget har hjälpt. Blev desperat. sprang och rasslade med nycklar,gjorde allt,inget hjälpte. Jag lyckades få honom lugn inomhus på mitt sätt,men kom inte ut. Började istället göra på ”mitt sätt”. Avgränsade ett rum med kompostgaller,alltså delade rummet så han bara får vara på halva ytan, men gallret ändå inte högre än att jag kan gå över det till hans sida. Med hans säng där i, matplats etc. Lärde honom att klara sig själv i ett rum (hans rum, jag sover där på natten,i andra halvan). När jag var i ett annat rum, bara han hörde och såg mig när jag passerade förbi rummet,gick på toa,etc, med korta steg,och det fungerade, så långt kom jag. Och så får man leva en tid fast det känns hårt mot sin vän att han ska behöva vara där, men det är bara för att de ska lära sig självständighet. Naturligtvis går man över dit och kelar ibland, går ut en stund i trädgård eller någonstans och leker lite, går en liten stund i koppel,hjärngympa/gömma godis etc under dagarna. Men i lagom mängd,inte för mycket. Åker iväg på valpkurs,och kloklippning etc för att andra ska hantera honom också. Lära sig åka bil eller annat färdmedel etc. Men jag kom aldrig ut själv, ens för att gå med soporna utan ylande och skrikande. ( Och ja, jag ville ha han i alla rum så småningom, i soffan,etc,ni som reagerar negativt, men,måste lära honom passivitet och klara sig först,sedan tar vi nästa steg). Jag började första dagen med att gå ut 1- 2 minuter max, men står ej vid dörren!! Går därifrån!! (Spelade in honom varje gång med mobil, lade den hemma,utan att han såg det, extra mobil, för att veta om han var tyst eller inte. När han är tyst, då kan man öka tiden nästa dag). Säger absolut inget när jag går, eller när jag kommer hem!! Bara går. Och när jag kommer hem, går direkt och gör något eget några minuter, sedan in till honom och hälsar lugnt!!. Min blev värre av att säga kommer snart, och hälsa glatt när jag kom hem.Gjorde detta minst tio ggr. Likadant nästa dag. Tredje dagen ökade jag till tre minuter tio ggr. Nästa dag tio ggr 4-5 minuter. Nästa dag tio ggr ca 6-7 minuter. Nästa dag 9-10 minuter 10 ggr. Nästa dag 12-13 minuter 10 ggr. Nästa dag 14-15 minuter ca tio ggr. Nästa dag 17 minuter ca åtta ggr. Nästa dag ca åtta ggr 18 -19 minuter. Nästa dag ca 6 ggr 20 minuter. När 20 minuter fungerar toppen, öka med 5 minuter varje dag. Helst 5 ggr om dagen första dagarna, sedan ner på ca 3 ggr dagen vid varje ökning av tid.Håll på tills ni är uppe i några timmar. Mycket mycket jobbigt,tar mycket tid och kraft,men det är värt besväret sedan!! Ibland fick han några godisbitar strax innan jag gick men bara ibland. Nått tillförlitligt tuggben okej också ibland. Trixie trainer foderautomaten är också bra investering. Den underhåller hunden att äta sitt torrfoder/sin dos mat för just den tidpunkten (sin mål mat under tiden man är borta längre stunder). Hoppas någon blir hjälpt av detta 🙂

  13. Hej. Har en jack Russell på 9 år och jag vill gärna ha honom boende hemma hos mig. Det som är extra jobbigt i min situation är att han är döv. Har du några tips för mig med en döv hund?

  14. Ps.till alla som ensamtränar. Kong som finns att köpa i djuraffär, lägg flera lager torrfoder(blöt lite),varvat med gott våtfoder(brukar inte ge det annars men ibland,i kongen). Lägg gärna några små små hundgodisar överst på toppen i stora hålet. Lägg i frysen några timmar. Sedan ge vovven denna några minuter innan utgång, gärna som deras middagsmat. Vovven blir avkopplad av att behöva slicka och kämpa för sin goa mat så märker inte när du går 🙂 brukar ta någon halvtimme beroende så klart på storlek och ras av hund. Mvh

  15. Hej jag har en omplaceringstik på 3 år som inte fixar att vara ensam hemma men hon kan vara instängd i ett annat rum när jag är hemma.
    När jag ska gå hemifrån så börjar hon att gnälla och skälla.

    Vad ska jag göra?

Kommentarer är stängda.