Fjärrdirrigering

Sitt – ligg – stå – hur svårt kan det vara? Jäkligt svårt om man frågar hundsverige och alla som tränat detta moment, det finns många varianter av momentet

 • Ha balanspunkt vid skulderbladen
 • Ha låsta framben
 • Ha låsta bakben
 • Ha ett låst bakben
 • Ha några skiften framåt och några andra bakåt

Jag började träna fjärren med balanspunkt vid skuldrorna, då tävlade jag med den typen av fjärr och fick ständiga 9:or, inget betyg man är nöjd med, det blev aldrig en 10:a, bestämde mig sen att låsa vänster bakben, och har nu exprimenterat en hel del med momentet, det som varit mit absoluta hat-moment är nu otroligt älskat, och jag går igång på att bli utmanad. För att få momentet lyckat med denna variant är det några detaljer som gör att din träning kommer bli framgångsrik

 • Om hunden blir lång i stå från ligg, kommer den sen då ha problem med sitt om den inte lär sig att backa bak framtassarna innan den sätter sig, så försök få hunden att ställa sina framtassar ”under sig” och mer ”uppåt” än framåt. Vad tänker hunden när du tränar?
 • Om hunden inte tänker bakåt (jag har använt omvänt lockande) i sättandet från stå så kommer hunden lättare sätta sig framåt.
 • Om din hund är i för hög aktivitetsnivå kommer den börja pröva allt möjligt och bli trampig, inte fokusera på att hålla fast bakbenet. Det leder ofta även till ljud.
 • Om du tränar med vallare kan det vara jätte dumt att kasta belöningen till hunden, ofta blir dom då sega som tuggumi eller en burk slajm, eller så rör dom sig inte alls för att dom letar belöning med synen och låser sig i sitt eye.
 • Var inte lat, spring in till hunden och belöna varje gång, ha inte bråttom med att öka på avståndet, men se fort till att hunden kan utföra alla skiften med dig en bit bort och utan ditt ”kroppsliga tryck”
 • stå aldrig ute på långt avstånd och tjata och höj rösten, hunden lär sig inget av det, får du ingen reaktion gå då tillbaka till hunden och visa hur du vill ha det.

Här är lite film från gårdagen, tränar här fjärr på 8 meter tyckte att det var viktigare att få med hunden från sidan än mig på håll. Så här ser det ut nu i dagsläget, har inte fått ut den på 15 meter ännu, men vi är på god väg med tekniken, på filmen hade hon en minimal tass rörelse på vänster bak. Ha en trevlig helg, det ska vi ha, i morgon tränar vi på Nacka BK och på söndag är vi åhörare på en Maria Brandel kurs, ska bli intressant!2 reaktioner på ”Fjärrdirrigering”

 1. Pernilla Lindahl

  Snyggt jobbat. Hennes svans går hela tiden och hon ser ut att njuta av uppgiften. I like! Tack för tipsen i texten, skall memoreras. Trevligt helg på er o kram. Pilla.

 2. MITT I PRICK!!! Det här är vad vi tränar på just nu – första punkten är så klockren!!

  Jag har bestämt mig för två låsta bakben – inte lätt för vingelfia 🙂 Men det ska gå, som sagt man måste gilla utmaningar o gå igång på dom. Jag använder mig av fällltekniken – just nu kör vi stenmhårt på ligg till stå och ner igen. Det ska vara en enda lång mjuk fällanade och ställande rörelse :). När hon sen klarar detta så är det från sitt till stå som ska tränas in. Det svåra är att få henne att låsa båda bakbenen. Hon vinglar gärna till med vänster bak.

  Ser fram emot fortsättningen!
  O om du har lust får du gärna skriva hur det gått med att få till ställandet under inkallningen 😉 Får inte Dimma till att stanna utan en bromssträcka på ett par meter – fullt ös framåt 🙂

Kommentarer är stängda.