Hunduppfödare är pengarslukande svin!

Alla uppfödare tänker bara på pengar, dom säljer valpar för att tjäna pengar… det är klart man tjänar storkovan på valpar! Eller? Alla dom här påstående, ja för det är påståenden är verkligen inte sant. Inte någonstans! Det här är något jag hör väldigt ofta, så fort man oense med sin uppfödare så är uppfödaren ett jävla svin och är bara ute efter att tjäna pengar,som om svenska uppfödare registrerade i SKK gör storkovan!? Jag tänkte berätta för er alla hur mycket pengar jag har tjänat på min egen uppfödning…. 0!!!!!! Svenska kronor! Nej jag är inte osams med någon valpköpare, det är inte därför jag skriver detta, men jag få ofta höra från människor från min nära omgivning att jag gång på gång går back och att det inte finns någon ekonomisk vinning i detta, men om det var för pengarna, hade jag gjort detta av fel anledning. Och varför är det så att man inte tjänar pengar? Jo för att dom allra flesta uppfödare testar sina hundar för mycket, dvs hälsotester, sånt kostar pengar, många uppfödare visar sina hundar på utställning, sånt kostar MYCKET pengar, många uppfödare tränar och tävlar hundarna på prov, sånt kostar pengar, många uppfödare reser väldigt väldigt långt för att para med en hane i utlandet och det är verkligen inte gratis…

Här följer lite exempel på min icke vinstdrivande kennel…

 • När jag tog min första kull valpar leasade jag en tik, det kostade pengar, den tiken flög jag från Norrland det var inte gratis, sen flög jag till Danmark för att para, det var inte heller billigt. I den kullen sålde jag 3 valpar, behöll två resultatet av min inkomst = 0 svenska kronor. Den kullen blev jätte trevliga, men dom jag behöll hade inte hälsan med sig, så investering för framtiden = ingen alls….
 • Försök två till en kull, resulterade i väldigt många parningsresor men ingen parning = resultat i pengar NOLL! Jag gick alltså back på detta… inga valpar blev det…
 • I min andra kull reste jag många turer till den tilltänkta hanen, och det var inte jätte nära. och det var inte lätt att få till en parning alls…. men vi fick till en parning. Resultat 1 valp…. som jag då självklart ville behålla avelsrätt på för att det bara blev 1…. alla utgifter blev ju självklart dom samma som om jag fått 10 valpar, resultat i inkomst = NOLL kronor…. här gick jag back… hanhundsägaren skulle ju också ha betalt.
 • I min tredje kull valpar valde jag att skicka efter sperma från Italien, kostade MASSOR….. fick fem valpar, sålde tre, resultatet blev några kronor över, och för dom pengarna köpte jag en till tilltänkt avelshund till kenneln för att investera i framtiden. Så här kan man säga att jag gick plus minus noll…

I can keep going… jag tror ni förstår, det blir inga pengar över om man håller på med seriös uppfödning, jo det kan bli en slant över om man har lite flyt, lite flax och allt går som det ska.Om man föder upp en ras som är relativt lättsåld, och du kan ha flera kullar på ett år. Men uppfödning är inte gratis, det kostar så mycket pengar, och man gör det inte heller för att man vill tjäna pengar. Vart det kommer ifrån vet jag inte… är det något man inte blir rik på är det just hunduppfödning, man blir inte rik på pengar. Fast man blir rik på annat! Det kanske är svårt att få insyn i en uppfödares vardag, och förstå hur mycket detta egentligen kostar. Valparnas pris täcker min egen uppfödnings utgifter kort och gott… men nån storkova har jag då inte sett till i alla fall….  Kanske är det blandrasuppfödning utan uppföljning man ska satsa på om man vill tjäna en slant?

Fullt i baren, skål!

Så till er alla uppfödare, keep up the good work, jag vet hur jävla tungrott det är ibland! Vi tänker inte alltid likadant vi uppfödare, men vi har en sak gemensamt, vi älskar hundar, och vi vill bevara ett arv! Vi är grymma! Nu sitter jag själv här hemma, och är så förväntansfull, jag har gjort en ny parning och vi hoppas på valpar i april. Ni som föder upp valpar vet själv hur det känns att få gå och vänta, och mysa med tiken och förhoppningsvis få se nya valpar komma till världen, sitta vid valplådan efter att valpningen är klar, lyssna på valpar som äter och se mamma hund sova djupt och tryggt med sina valpar, knyta nya kontakter med nya valpköpare, få nya vänner och sen få följa valparna genom vått och torrt genom livet. Ibland går det bra, ibland mindre bra… men vi gör alla det vi tror på! Fortsätt tro, fortsätt föda upp! Tills jag blir rik på hunduppfödning får jag fortsätta köpa trisslotter, plötsligt händer det sägs det…

11 reaktioner på ”Hunduppfödare är pengarslukande svin!”

 1. Jättebra skrivet. Sitter nu med mitt excelark med 2015 års kennelkvitton….inte mycket + där precis men min stora hobby.

 2. Försök att gå med vinst om du är kattuppfödare….
  Jag har sen 1990 gått plus minus noll 2 ggr ! ! !

  Höll dock på att gå med vinst vid senaste kullen, men då blev 2 kattungar skadade och behövde veterinärvård och vips så försvann den vinsten och kullen gick med förlust…..

 3. Birgitte Eriksson

  Tack så jätte mycket. Huvudet på spiken. Själv stod jag med en valp osåld. Bara idioter som ringde. Magkänslan sa nej, den lysnar jag på. Det var ett lyckokast. Har världens finaste avelshane. Lycka till med valparna.

 4. tur att det inte gör några pengar, då det är så många valpar/ hundar som får ett skitliv i slutändan, eller så borde det kosta mer så oseriösa inte köper, men då blir det oseriösa uppfödare istället. svårt dilemma, byt hobby är nog det bästa, för ditt och djurens bästa.. skulle inte vilja avla på min hund, då jag inte skulle vilja chansa på att en enda valp hamnar i orätta händer.

 5. Superbra formulering av en uppfödares vardagskostnader! Den texten borde du sända in till någon hundtidskrift som allmänheten läser 🙂

 6. Inte nog med att det inte blir några kronor över, det är ett heltidsjobb dygnet runt första veckorna och massor med jobb ända fram till försäljningen. Det är jobb även efter….

 7. Har man inte råd att köpa en valp kommer man förmodligen inte ha råd att ta hand om den heller… Det är min filosofi både som fd uppfödare och köpare!

 8. Monica Moberg-Falk

  Helt rätt Emma! Detta har jag och många. s.k. seriösa uppfödare konstaterat för länge sedan!!

Kommentarer är stängda.