Personlighet hos hundar

I ett par dagar har jag gått runt och funderat på det här, kommer ni ihåg när jag skrev en blogg om nya hundar som vart bättre? Om det berodde på att man var duktigare på att hitta bättre material eller om man blivit en bättre hundtränare, eller en kombo…

Nu har jag samma funderingar kring det här med hundars personlighet, och kom ihåg det här är bara mina egna iakttagelser och inte baserat på någon typ av forskning etc.
Jo, det jag upplever med mina hundar är följande, Csar och Bimbo är uppfostrade lite på den gamla skolan av dom naturliga skälen att man som okunnig gärna sätter stopp för ALLT för att det blir enklare så (sen är dom nog dom mest uppfostrade hundarna i flocken också utifrån sett) sen trodde man väl lite på det här med att vara en bra ledare handlade om att ha benhårda regler, och man tänkte kanske inte lika mycket på relation som man gör nu och hur jag ser på ledarskap idag…

Med varje ny hund jag köpt och haft från valp känner jag att dom har större och större personligheter, som när Tira kom in i bilden inte hade jag haft en hund med så stor personlighet (likadant var det med Tuss) sen kom Plätt och sen kom Koala, nu upplever jag att Koala är den hund med mest personlighet, med mest tydliga karaktärsdrag, med mest egna påhitt, den hund som jag upplever ”kan lyssna” när jag pratar blaj och ingenting med henne…
Detta börjar jag nu tro är att jag låtit hundarna växa i sina personligheter utan att man hämmar dom med lydnad, visst har man lydnad.. inkallning, stanna, gå här etc men det är bara moment för mig nu, det har ingenting med flockstrukturen att göra. På något sätt har dom blommat ut på ett helt annat plan än Csar och Bim. När man blir säkrare i sin roll som ledare blir man nog också antagligen mer ödmjuk, och när man kommunicera istället för att sätta regler så tror jag att hundarna någonstans börjar ta en helt annan plats i flocken, ja jag vet att det här låter lite rörigt och det är svårt att förklara. Nu har vi inga fasta regler hemma, det kan låta sjukt, men det jag säger det är den regeln som gäller just då. Ibland får man va i soffan, ibland inte, ibland i sängen ibland inte (även om dom oftast är i sängen med sin fjantiga morsa) ibland får man sitta innan maten och ibland får man slänga sig på den på en gång… det var som Vidar sa när han och jag flyttade ihop,

-vad har hundarna för regler?
-oftast inga, och dom har dom reglerna tycker passar just då, svarade jag,
-va? svarade Vidar,
-ja frihet under ansvar kontrade jag då me, vi brukar förhandla om saker när dom vill något, vi pratar ofta och förhandlar…
-haha Vidar skrattade, förhandla?

Ja det är som med barn, ibland får man godis och ibland inte, ibland blir det TV-spel och ibland läxläsning…Så här hade jag aldrig haft min hundhållning för 13 år sedan…. är det någon som förstår lite vad jag är ute efter? Jag menar här att med kommunikation istället för benhårda regler så låter vi hundarnas personlighet ta mer plats, någon som kan uppleva samma sak som jag?

En bra parallell är en chef som är sur, grinig, benhård och aldrig går att tala eller förhandla med, rätt trist arbetsplats, dålig miljö att vara kreativ i. Har man däremot en chef som är rättvis, tydlig, glad, uppmuntrande men ändå har den där inbyggda pondusen han/hon aldrig nästan behöver plocka fram, ja då ska ni se att det företaget kommer blomstra…

8 reaktioner på ”Personlighet hos hundar”

 1. Spännande inlägg, kul att läsa om dina tankar! Jag (med min ringa erfarenhet) är också mer inne på din linje. Jag tror inte att det ger så mycket att hunden alltid ska gå ut sist genom dörren osv, bara den vet att när jag väl säger nåt så är det det som gäller. Sen är det ju kul att ha en kommunikation med sin hund, det är läckert att en annan ras tycker om oss så mycket att de lär sig vårt språk.
  Hundar är ändå så hårt hållna, de får inte ens bestämma själva när de ska pinka, så de kan gott få lite spelrum. 🙂

 2. hej !
  Skönt att jag inte är ensam över att förhandla med mina hundar, jag har inga regler hemma heller, men sen finns det ju oskrivna regler typ som man har som att inte gnaga sönder soffan eller skorna etc, men det har de ju redan fattat 😉 så ligga i soffan och sängen tycker jag hör till huderiet 🙂 men sen ska de ju resektera om man säger att de inte får vara i soffan 😉

 3. Om man, som jag, ar pa vag att kopa sin forsta valp. och forstar vad du menar och tycker det later alldeles supervettigt med forhandlingar istallet for regler.. men inte skulle klara av det. for att jag inte har tillrackligt med erfarenhet for att lasa av kroppssprak och annat som kravs for den dar ovanliga kommunikationen du har med dina hundar. vad tycker du man ska gora da? jag ar radd for att uppfostra en hund! det ar sa mycket som kan ga fel 🙂 och man kan vara sa orattvis mot den utan att veta om det sjalv.

  det kanns som det gamla klassiska ”ha tydliga regler” (vettiga forstas) ar det enda sattet man vet om att man ska uppfostra en hund med.

  hade ditt nuvarande satt att kommunicera med hundar fungerat nar du kopte din forsta valp? eller rackte det ”gamla” sattet da? med de erfarenheter du hade.

  forlat att jag skriver utan a,a och o. men jag skriver till dig fran england.

  superintressant inlagg!

  Ha det toppen!

 4. Intressant inlägg. Har också det så här hemma, fast jag kanske önskat att det funnits någon mer regel (mattjuv är hon så fort man lämnar rummet). Men annars har vi en så pass bra kommunikation att hon förstår vad jag vill av henne för stunden. Väldigt praktikst! Känner igen mig i alla situationer som du förklarar! Den hund jag har nu är min första hund så det där med mattjuveriet ser jag lite som vårt nybörjarproblem!
  // Ingrid och Tilla

 5. Intressant! Tänk vad kul med någon som funderar lika mycket som jag. Själv ser jag på det såhär. Olika personligheter behöver olika regler och olika mycket regler för att må bra. Blev det krångligt nu? Personligen gillar jag att förhandla mycket mer än att domdera och styra med järnhand. Det finns nog inga rätt o fel så länge vi har kul och det fungerar i flocken och alla mår bra. Eller vad tycker ni ?!
  Mågott

 6. Jätteintressant inlägg!! Jag tror också att det är jättestor skillnad om man har en hund eller flera. Jag tror det är mycket svårare i en större flock. Hoppas allt är bra med dig!! Och det är kul att läsa sådana här tankeväckande inlägg 🙂
  kram påre!

Kommentarer är stängda.