Sluta fråga om ”hunden är bra!”

Det är så jävla vilseledande att fråga om ”hunden är bra” eller att säga ”att jag har så bra hund” eller att säga att ”det där är en riktigt bra hund”. Okej, enligt vem. till vad och varför? Det är som att säga att lasagne på nötkött är bästa maträtten i världen… jaha det kanske du inte är ensam om att tycka, men det finns också många som inte kommer att hålla med dig. För det är inte deras sanning.

unnamedHär kommer ett av mina absolut bästa tips om du ska köpa hund, fråga inte om hunden är bra! Det är en sån jäkla tolkningsfråga, Kalle och Berta kommer inte tycka samma bra är bra, och vad som är bra för Lisa är inte bra för Kalle, för dom ska inte ha hunden till samma sak, dom lever helt olika liv och framförallt, dom har helt olika referenser, utgångspunkter och mål. Det finns många som kanske ägt en lat hund, en rädd hund, ja en hund som kanske inte varit så där outstanding enligt många. Sen får den personen en hund som FÖR DOM är bra, för att den var bättre än den förra dom hade. Men det menas ju inte att jag skulle tycka den hunden var bra, för jag har helt annan utgångspunkt. Den hunden är för mig kanske okej, eller rent av dålig.
Så här kommer tips nummer två. hur ska man fråga då om man letar hund? Ja då kan det ju vara bättre att fråga om dom egenskaperna man värderar. Men här gäller det ju också att utveckla sig…

Exempel – ”har hunden bra kamplust?” okej, detta får vi då utveckla lite… om personen säger ja, vad är då bra för denne? Är det att hunden gärna kampar i en strumpa lite ostört i vardagsrummet? eller kampar den med träd helt själv ute i skogen? Och hur mycket kamplust vill du ha?

Om du är i en grupp med människor som tagit fram en modell på hund för ett visst typ av arbete där det finns regelrätta tester som visar på resultat för att en individ är ”bra” eller ”dålig” ja då kan du i denna klick med människor prata om bra hundar, för ni pratar om samma språk, ni har ett mätinstrument och ni vill ha samma typ av hund till ett visst typ av arbete. Men vi andra som inte ska köpa tjänstehundar, vi måste lära oss att utveckla detta bättre och mer… vi som ska ha våra hundar till lydnad, agility, bruks etc. Vi vill antagligen inte ens ha en tjänstehundsmodell, den kommer bli rätt svårtränad.. Det är liksom inte jätte lätt att styra ett stridsfartyg i en bäck utan att gå på grund…. eller paddla kajak på Atlanten utan att drunkna… simple as that!

Nej, nu avslutar jag detta, men kom ihåg… en bra hund för dig behöver inte vara en bra hund för mig! Sluta säg att din hund är bra, då får du istället säga att ”din hund är bra för dig” och letar du hund, kom ihåg – berätta vad DU vill ha! Och berätta vad som är bra för dig!

 

1 reaktion på ”Sluta fråga om ”hunden är bra!””

Kommentarer är stängda.