Tack Eva!

Tack Eva för en väldigt fint arrangerad kväll, bra ljud, upphöjning för föreläsarna så alla såg dom som pratade, öppna disskutioner i publiken (och ja, Emma var ju självklart en av dom som öppnade sin mun mest, ja nästan mest) bra ämnen togs upp! Frågeställningar kring:

-Vad finns det för forskningar som visar på att klickerträning skulle vara den mest effektiva träningsmetoden? (eller förlåt, att klicker skulle vara det ulltimata vertyget och shaping den ulltimata inlärningsmodellen) nu tog jag bara klickerträning som ett exempel, det finns alltså inga tillräckliga studier som visar på den optimala inlärningsmetoden hos hund. Och ändå marknadsför många instruktörer sitt sätt att träna hundar på som det mest effektiva enligt forskning, på vilka grunder då?

– Vi fick en inblick i hur vargen lever i sverige och fungerar, dom tog ”kål” på lite ”sanningar” kring vargar och hundar och hur dessa kan jämföras, vad är sant och vad är falskt kring vargar och hundar. Det kom också fram att det inte heller hade gjorts några ingående studier på vargarnas flockstruktur och sociala nätverk mellan varandra, alla dom observationer som gjorts har gjorts av bara farten när man igentligen observerat annat hos vargen tex förflyttningar, men deras beteende gentemot varandra och sin omgivning är väldigt lite utforskat. Vad jag kunde uppfatta så är vargen inte alls så social med varandra, flocken kan till och med leva och ströva på varsitt håll, ett föräldrarpar och ett gäng års eller fjolårsvalpar behöver inte leva sida vid sida, trots detta är dom en flock. Dom samlas inte heller med kontinutet för att sova tillsammans. Det fanns inte heller tillräckliga studier för att påvisa att vargen skulle ha en väldigt avancerad teknik för att jaga i flock. Oftast är det en eller två som fäller bytet, dom andra springer mest efter och inväntar mat. (och är oftast valpar eller unghundar)

-Dominans, vad är dominans? Att hunden bara kan vara dominat i relation till en annan hund och att det oftast är den rädda/blyga hunden i en flock som beter sig dominant.

 – Skillnad på inlärning av tävlingsmoment och vardagslydnad, varför ska man bruka olika inlärningsmetoder för olika situationer? Lite av det skrev jag en blogg om tidigare, att för mig är det inte ledarskap att hunden inte går fram till en annan hund/människa, det är lydnad (som är ett inlärt moment ex ”gå här”) Vill ni läsa mitt äldre blogginlägg som tar upp lite av dom funderingarna hittar ni det här

Det här är ämnen jag tycker är otroligt intressanta, och ni kommer säkerligen kunna läsa mer ingående och andras tankar kring den här kvällen i hundtidningar och på andra webbplatser, kvällen filmades i samarbete med studiefrämjandet så andra också ska kunna ta del av kvällen som inte var på plats, folk från olika hundtidningar och andra stora ”hundgurus” satt i publiken och lyssnade. Det här är bara lite skrapat på ytan, vi pratade om mycket mer än det jag tagit upp, det här var bara ett axplock och kom ihåg, det här är hur jag uppfattade föreläsningen.