Whats the diffrence?

Många hundtränare utger sig för att inte använda någon form av korrigering i deras träning. Det gör mig fundersam.

Att inte ge hunden belöning, dvs uteslutande av belöning är en korrigering, det kan vara jätte tufft för hunden att känna sig ”misslyckad”
Sen finns dom som kör på ”Time Out” dvs när hunden går upp i aktivitets nivå lägger ner hunden och suckar, detta för att hunden ska ”ta mer ansvar” detta gör också att hunden ”tar åt sig”

Sen finns dom som tar hunden i halsbandet och tittar surt på den vilket också leder till precis samma sak, hunden går ner i varv, hunden börjar utesluta det den precis gjorde just för slippa detta ”obehag” så vad är skillnaden på dessa tre olika typer av korrigeringar?

Ingen av dom är en fysisk korrigering, men samtliga korrigerar hunden mentalt, är den ena bättre än den andra, är den ena mjukare än den andra?

Skulle det vara snällare att utesluta hunden från träning eller inte ge hunden en godisbit än att stampa i marken och blänga åt hunden?
Alla tre ger samma resultat och känsla hos hunden, dvs det där jag just gjorde kändes inte bekvämt, jag prövar något annat….

Så vad är rätt och vad är fel, och finns det någon skillnad på dessa tre korrigeringar?

Bara en Tisdags tanke…

2 reaktioner på ”Whats the diffrence?”

  1. Skillnaden är att samvetet inte får en lika stor smäll när man utesluter belöning som när man ger en fysisk korrigering, i mitt fall är det så i alla fall. Sen väljer jag helst att inte använda utesluten belöning heller, utan väljer då att backa några steg- gör hunden fel är det jag som slarvat med träningen, och det är inget mina hundar ska behöva straffas för.

  2. Fysisk korrigering var inte nämd i texten, det var inte det som var frågan….. stenåldersträning hoppas jag att det är få som håller på med fortfarande. Utan frågan var om jag ska förtydliga det hela, är det någon skillnad på att ”ge hunden time out” ”utesluta en belöning” eller ”ta hunden i halsbandet i stirra på den”? Alla tre korrigeringar ger ungefär samma effekt (självklart varrierande från individ till individ, men om vi ska se till den stora massan….) jag tänker inte skriva vad jag använder mig av eller vart jag står, jag är nyfiken på att höra vad ni tror/tycker tänker om detta?

Kommentarer är stängda.