Är det okej att inte ha koll på klubben?

I lördags morse spelade jag och Plätt in vårt freestyleprogram från invigningen på lydnads SM, så jag ska kunna lägga ut det här på hemsidan (den filmen som vi tog på själva SM:et vart värdelös, både ljudmässigt och bildmässigt) Så upp i ottan, måla hunden till en Zebra och sen vart det ett gäng omtagningar pga av bristande freestyle träning senaste tiden.

Och när vi nästan precis satte programmet sprang en vit herdehund fram till oss, detta är då inte första gången lösa hundar springer omkring och härjar nere på Tyresö Brukshundsklubb när man tränar, från alla möjliga kurser (och så har det varit i alla år jag tränat där), valpkurser, vardagslydnadskurser, tävlingskurser och agilitykurser. Det verkar vara tappra försök i att träna inkallningar och agility, men några inkallningar eller agilitybanor verkar det aldrig bli.Det slutar alltid i samma sak, hundarna röjjer runt överlyckliga för att dom vart lösa, bjuder in alla hundar i sin väg till lek, och när hundarna inte vill leka och fräser ifrån kan dessa hundar ibland också svara. Varför jag inte reagerat tidigare är för att jag trott att det skulle behöva vara så här när man släpper sin hund för at träna inkallning.
Även i torsdags när vi tränade med teamet fick vi in en lös dobbis mitt i gruppen som störde och härjade med en förtvivlad matte bakom men ingen instruktör. Detta är mer regel än undantag, det är nästan så att jag inte längre vill träna på klubben när det är kursverksamhet där.

Under dom sex år jag haft kurser i privat regi på ängarna vid ridskolan (som ligger mellan tre gångvägar med mycket störning) har jag ALDRIG haft en av våra kurshundar framspringandes till dom på gångvägarna (peppar, peppar) träningen läggs upp utifrån vart ekipaget ligger på mina kurser, och är hunden inte redo för att släppas är det långlina på! Det enda som händer när man gång på gång släpper sin vuxna hund som får vinst i reaktioner från omgivningen är att föraren tappar sitt (kanske redan lilla) värde.

Mina ögon ploppar nästan ut och mina öron värker när det tips som kommer är ”spring åt andra hållet”, herre min gud, det må fungera på pytte-valpar, men unghundar och vuxna hundar… dom är så pass självständiga att det bara är skönt att husse eller matte försvinner, då har man ju all tid i världen på sig att leka klart.

Jag klandrar verkligen inte ägarna till dessa hundar, för det ska faktiskt ligga på instruktörerna att informera om att deras hund inte är mogen att vara lös. Men det är inte roligt varken för mig eller mina hundar att ständigt få lösspringande hundar fram till oss, mina hundar blir grinigare och grinigare på hundar som kommer fram, och det är inte den bild jag önskar att mina hundar ska ha om omgivningen. Jag vill att mina hundar ska känna sig helt trygga när dom tränar med mig och att dom kan släppa omgivningen HELT och bara fokusera på mig, men efter varje sån här insident blir även mina hundar mer och mer vaksamma.

Jag kanske har missuppfattat klubbens upplägg, det kanske är kurserna som ständigt har förtur? Vi som ”tränar själva” får stå åt sidan när ni andra tränar inkallningar? Då är det bra att informera om detta för då tänker inte jag träna på klubben under kursdagar längre, nu har jag fått nog av det här. Komma ner till klubben och träna för att sen få gå hem och ha mer saker att träna på? Som rädslor för andra hundar, eller andra käcka slaggprodukter som kommer utifrån dessa lösspringande hundar?

Emmas checklista, helt utan inbördes ordning innan kopplet åker av:

 • Har min hund hög förväntan på sitt namn i ALLA situationer, ex när den står och nosar på en fläck eller på en annan hund eller tittar på sin leksak som ligger marken?
 • Kan min hund komma till mig på första signalen i koppel och bryta lek, synretning och vittring i först ett tre meters koppel, sen 8 meter, och sedan 20 meters lina?
 • Om jag har problem med jakt, kan jag då kalla ur hunden från det att den tex jagar en boll eller ett löv?
 • Om jag har problem med att hunden går fram till andra hundar, kan jag då stå precis intill en annan hund med slappt koppel och vara helt tyst utan att avleda?
 • Om jag måste korrigera min hund, stannar då hunden upp utan att det blir katt och råtta lek?
 • Har jag en belönings signal som fungerar på avstånd?

Det här är bara några av dom grundfärdigheter jag vill att mina kurs hundar ska ha innan vi släpper dom lösa. Så snälla ni, låt mig slippa era kurshundar fram till mina! Jag ställer mer än gärna upp som störning, men vill man involvera omgivningen i sin träning måste man informera om detta….

Är det fler som upplever detta på sin egen klubb? Eller är det bara jag som är överkänslig?

/ Emma som är trött på överraskningar!

6 reaktioner på ”Är det okej att inte ha koll på klubben?”

 1. Jäkligt surt men ett vanligt problem på just brukhundsklubbar ( nu blir någon sur :-))
  Tror flertalet instruktörer skulle behöva gå på en uppdateringskurs eller rent av kanske sluta.
  Det tränas varken på inkallning eller störning som oxå är ett återkommande problem, som man lägger över på den kollega vars hund reser sig på från platsliggning tex. Hmm kanske man skulle ransaka sig själv och träna på dem problem man själv har. Å går jag kurs borde man verkligen få aktiv hjälp av instruktören om något händer utanför ramarna, de är väl därför man är där för att få utbildning och hjälp.
  Som en väktarvän med hund sa när hon kom till Gålö, så här skulle vi köra på klubbarna, framför allt störnings träningen.

  Bra Emma dax att någon vågar sätta ord för detta problem.

 2. Instämmer! Har till och med hänt att jag inte går in och tränar när jag ser att det är agilityträning på min hemmaklubb. Framför allt när Axxa var yngre och var rikigt osäker mot/med andra hundar. Ofta (!) låter de flera hundar vara lösa (och leka) när de tränar med en hund… Fungerar kanske för vissa men de yngre tar efter och de har inte samma koll… Brukar gå fram och be dem koppla alla hundar utan den de tränar med. För jag vill inte behöva ha ögon i nacken när jag tränar och vissa har den ”kontrollen” på sina hundar, andra inte och jag vet inte vilka som hör till vilken kategori.
  Som instruktör tycker jag bara att man skjuter sig själv i foten när hundar tillåts göra frivarv under inkallning, budföring och you name it…

  Sen kan alla misslyckas och hundar kan ta frivarv etc. men det är när det är mer regel än undantag jag blir irriterad…

 3. carinmed snobben och yeba

  Ja Emma Det är ett problem Jag har en hund sum har jobbigt medlösa framspringande hundar, Men tycker själv att jag kan avgöra när koppel är av eller på skulle inte låta min kille härja fritt Ordningsregler för hur vi ska bete oss kanske är på sin plats

 4. tror detta stämmer på många klubbar!! Hos oss är det likadant. Folk står noch ropar coh ropar och ropar på sina hundar som far runt berdvid ens egna. Ibland släpps det även farm hundar medvetet till folk som står och tränar med sin, så man själv måste bryta sin träning bara för att andra inte fattar att man inte vill bli störd. Tröttsamt! ”skräm hunden om den springer fram” kan de gapa åt en som om jag hade lust att mitt i min egen träning bölrja interagera med en främmande hund…nej, ”kom och hämta din hund själv”.

 5. Hej!

  Förstår inte heller dessa tips om att man ska gömma sig för vuxna och unghundar. Då respekterar man inte alls den andra stackars hundägaren som står där med ansvaret för inte bara sin egen hund utan också för en helt okänd hund 🙁 Kan vi inte skicka alla som har problem med inkallning till någon av dina kurser? Kanske att du skulle starta en inkallningskurs, det skulle verkligen behövas!!! Inkallning är ju så mycket mera än att ”bara” komma när någon ropar, tycker man kan se hela relationen ägare/hund på hur bra inkallning någon har på sin hund 😉

  Lycka till med allt! Mvh Liza

Kommentarer är stängda.