Är hunden störningskänslig?

Jag tror inte det finns så många hundar som är störningskänsliga, däremot tror jag det finns otroligt många hundar som inte förstår sina uppgifter eller/och är omotiverade till att försöka lösa dessa. Jag får ofta höra att hundarna som kommer på kurs behöver störningstränas, men i mina ögon så är det hundar som fått för dåligt/för lite information och/eller är väldigt omotiverade till jobb eller endast motiverade till jobb när belöningen är synlig dvs i förarens hand. Det är säkerligen många faktorer som gör att hunden släpper föraren och tittar på annat. Jag kan direkt gå till mig själv, om en annan människa försöker berätta något för mig men det är antingen helt relevant för mig eller så förstår jag ingenting, då börjar tankarna vandra iväg…

Självklart måste jag lägga till att det finns hundar som blir störda av sitt eget temperament, och har MYCKET svårare att hålla ihop tanken på samma ställe, men dom är väldigt få…

För mig finns två olika typer av störningar, en är den yttre faktorn, allt som händer runt omkring planen utanför momenten. Och den andra skulle inte jag vilja kalla för störning även om det är en störning (hängde ni med) det är en form av överträning av momenten. Som ju självklart är en störning egentligen, men jag ser det som en störning som ökar hundens förståelse för momentet vilket inte störningar runtomkring planen gör. Då föredrar jag störningen nr 2, dvs överträningen bättre. Den ger oss någonting konkret – förståelse. Den första varianten är ganska lätt att jobba på med dom flesta hundarna.

Jag gör mina hundar väldigt tåliga redan från början att jobba i en ”rörig” miljö, det i kombo med att den ’är extremt sugen på sina belöningar gör att den hunden kommer upplevas som extremt störningstålig av yttre faktorer, exempelvis fåglar, andra hundar, fortgängare, bilar allt som kan hända på tex en brukshundsklubb. Här är en film på Dell 14 veckor som några av er nog redan har sett, här är ett typ exempel på hur jag från början låter han lära sig i en rörig miljö, här på filmen har vi kastat ut godis till några äldre hundar som agerar statister. Tyvärr är det inget ljud i filmen, jag tog bort det då jag skulle ha visat denna snutt på ADC konferensen förra året och tänkt att prata under tiden om vad jag gjorde… men ni ser poängen jag vill komma åt.

Samma hund kan ju självklart störas ut i momenten om jag ändrar något, det är en del av resan. Det är där vi pratar om överinlärning, jag gillar det ordet bättre där än störningsträning, det kan vara att tex lägga ut en leksak på väg till rutan för att se om hunden håller kvar vid sin uppgift eller springer mot leksaken. Det kan vara att skicka hunden till rutan och börja springa åt andra hållet, springer din hund fortfarande till rutan då?

Det är två helt olika typer av störningar och jobbas på olika sätt.
Saker som kan störa koncentrationen i exempel 1 på hunden kan vara…

 • dåligt flyt i träningen, dvs det tar för lång tid mellan repetitionerna
 • en hund som inte uppskattar sin belöning tillräckligt, jag vill att hunden verkligen ska kunna låsa sig i tanken på sin belöning, det är den låsningen jag sedan använder för att få hunden att först låsa på momentet för att sedan få belöningen
 • en hund som bara tränat i en störningsfri miljö
 • en hund som blivit belönad för att den först registrerar störningen och sedan återgår till uppgiften
 • en hund som blir belönad för att den inte registrerar störningen med kroppen (men den har kanske registrerat störningen i tanken, som du nu förstärker)
 • en hund som fått för dålig information om hur den ska klara sin uppgift

Jag tycks också se ett samband mellan hundar som går in i passivitet när dom inte förstår och lättstördhet… nån mer som registrerat detta än jag?

En liten men ganska tydlig parallell… har ni någon sett en border collie som eyear får bli störd av något utanför hagen exempelvis en bil (fotgängare, katt etc?) Har ni någonsin sett en Tysk jaktterrier på en grävling bli störd av något runtomkring?

Det är där jag vill åt samma engagemang i dessa icke självbelönande grenar.. och det är där det verkligen måste till mycket noggrannhet från föraren… Det är också det jag ser som en del i tjusningen med lydnads lydnad, det är något som är helt och hållet från grunden en gren där jag bygger upp motivationen i dom olika delarna… en konst!

En fredagstanke från mig, trevlig helg!

 

 

3 reaktioner på ”Är hunden störningskänslig?”

 1. Madelaine & Seven

  Fantastiskt kul att läsa när en tränare tänker sig in i varför en ”störning” sker och sen analyserar vad orsaken kan vara 😀 Samt utgår från rasen och dess gener.
  Detta med samband mellan hundar som går in i passivitet när dom inte förstår och lättstördhet… Det jämför jag ofta med människan och skolbänken, tänk när fröken sa något i skolan och man inte förstod och tyckte det var pinsamt att fråga, då gick man ju in i en passivitet (slutar klara att tänka) och gärna bara ville försvinna för man kände sig dålig och svag (man blev förvirrad av stressen och alla runt omkring som man trodde förstod allt. Dom blev en stress störning för ens eget tänkande). Hoppas du förstår mitt tanke sammanhang 😉
  Jag tränar mycket efter skolbänken 1+1=2 osv i inlärningen, lägger sen på fler siffror sakta men säkert när jag ser att han inte klarar räkna ut vad 2456 + 35624 blir nog snabbt då måste jag gå tillbaka så han ska slippa få tveksamheter och svagheter. Som team känner vi oss därmed säkrare och säkrare tillsammans och litar på varann vilket också skapar mindre med nerver i tävlingssammanhang och stor glädje av att klara att kommunicera.

 2. Pernilla Lindahl

  Dina reflektioner är sååååå himla sanna. Du säger att vi måste lära våra hundar sin uppgift – så sant. Men det DU gör utöver det är att lära oss ”hundtränare” vår uppgift gentemot hunden. Verkligen viktigt att det är vi som förstår vad vi förmedlar till våra hundar och var vi brister i förmedlingen.

  Tack för att du delar med dig av dina kloka tankar.

  Trevlig helg,

  Pilla & Gängan

Kommentarer är stängda.