Bara träna för tävling?!

Ja det är jätte roligt att träna hund, men om jag ska utgå ifrån mig själv blir det aldrig någon seriös eller kontinuerlig träning om det inte finns ett mål eller deadline, precis som med allt annat här i livet. Ni som tränar för att det är kul och kan göra det strukturerat är beundransvärt! Se på mig, visst borde den gamla hunden som knapt ser eller hör längre få någon form av aktivering också, mer än att hänga med runt och daglig motion, men det känns tråkigt och meningslöst på något sätt (även om det säkert vore meningsfullt för Csar 13 år gammal) är man en hemsk människa då eller är det fler än jag som är dålig på att aktivera sina gamla hundar? Eller som Koala, nu kommer jag nog inte undan med att hon är liten längre, nu börjar hon verkligen kräva aktivitet för att vara en trevlig individ i vardagen, men då måste jag ha ett mål, det får bli som med dom andra hundarna lydnadsklass I, då får man med sig mycket grunder man behöver senare, freestylen känns inte lika viktig, mycket av lydnadsbitarna är utmärkta grunder för en freestylehund, koncentration, uthållghet, belöningar, apportering, stadga etc etc.

Något jag också är rätt dålig på är att sitta hemma och träna tricks, fast det är skit skoj… varför? Jag glider bara ner i soffan, eller sätter mig vid datan… framförallt när det är så här jäkla mörkt, det tar livet av mig! Om jag därimot åker iväg och tränar (vilket jag iof gör rätt ofta) blir det mer tricks träning blandat med lydnad, hur var det med karaktären Emma? 5 minuter med varje hund, ynka 30 minuter om dagen, det skulle göra underverk, hmff jag gillar inte nyårslöften, jag tycker inte man ska behöva ett nytt datum i kalendern för att ändra på något, utan det ska ändras när som hlst för att man vill det! Så nu ska jag iaf fundera på om jag kan tänka mig att träna hundar utan tävling i sikte och hemma i vardagsrummet…

Hur ofta tränar ni inomhus?

6 reaktioner på ”Bara träna för tävling?!”

 1. intressant inlägg 🙂 ja tränar inomhus någon gång i veckan, kanske totalt 30 minuter med varje hund/vecka? blir konstigt nog mer när jag har mkt att göra än det blir på loven 😛 Lydnaden har jag bara kunnat ”seriösträna” när vi har ett datum, men tricks och agility, kantarell m.m tränar jag strukturerat utan tävlingar 🙂

 2. Jag förstår din känsla, jag känner oxå ofta att jag tränar hundarna för lite, att man sitter vid datorn/tvn lite för ofta. Jag tränar på olika sätt varje dag. En dag som denna med snöstorm blir det bara lite klickerträning inne, finslipar på turn, glid, fotposition etc. Andra dagar tränar jag i ridhus och vissa dagar blir det bara promenader. Lovikka som är servicehund jobbar ju ganska ofta och jag har märkt att olika miljöer ger väldigt bra aktivering. Eftersom dina hundar har förmånen att få delta när du håller kurser så tror jag de får alldeles lagom med aktivering! Man behöver ju inte aktivera med freestyle/lydnad för att hunden ska må bra, att få vara med på olika ställen, träffa nytt folk, nya hundar, nya lukter är också en slags aktivering.

 3. Jag behöver också ett mål. Och det målet innebär att jag tränar för tävling (men så har det inte alltid varit som du kanske minns…). Jag kan träna småsaker inomhus, tex luktdiskriminering på post -it lappar…men det är för att jag ska kunna dra fördel av det i trean med vittringapporten. Jag har alltid en tävlinstanke med all min träning. Jag behöver det, annars tappar jag fokus.

  Leta godis gör vi inne för skojs skull, men thats it… Pebbels kan inte ens ”vacker tass” 😀

  Önskar dig en god jul och ett gott nytt år!

 4. Johanna & Millie

  Vi tränar tricks och annat skoj nästan varjde dag här hemma, speciellt på vintern när vi inte kan träna våra vanliga hundsporter ute.

 5. Josefine & Buffy

  hej !
  Jag kan hålla med dig om att mörkret tar kål på en. men jag försöker iaf träna en kvart varannandag iaf inomhus eller på gräsmattan utanför beroende på vad jag ska träna, lydnad och vissa trix ute annars tränar jag inne.i vardagsrummet mn jag är så trött på att det står soffor och bord etc i vägen hela tiden. så skulle behöva ett rum till 🙁

 6. ja, usch, träna inne när det inte är något speciellt man tränar för, det är så konstigt med det. För och ena sidan så tycer jag att det är jätte roligt när jag väl gör det, men det blir sällan av. Ren lathet känner jag att det är från min sida iaf. Har också bestämt mig för att träna en liten stund varje dag masor av gånger men sen rinner edt ut i sanden efter typ… 1 träningspass. kanske 2. Så skylle jag på att jag inte har tid och det är så mkt, men likt förbannat hinner man kolla tv och dator och massa annat trams…Du är nog långt ifrån ensam med detta syndrom =)
  Kram

Kommentarer är stängda.