Dags att röka inomhus, dubbelvika barns fötter och hänga upp vänsterhanden i taket!

Visst är det sjukt!? Att röka inomhus? Jag har varit storrökare och rökte ÖVERALLT när jag skaffade min första egna lägenhet som jag inte delade med någon rökte jag vid datan, i köket, i vardagsrummet och det kunde till och med hända att jag rökte i sängen! Visst är det sjukt? Det är så satans jävla sjukt att man kan smälla av!

Det är inte bara sjukt att röka men det är ännu mer sjukt att röka inomhus när man har hundar eller barn. Jag rökte även i bilen, och hur sinnesjukt är inte det då? Viga sitt liv åt hundarna och sedan avsluta det hela med att utsätta dom för något så giftigt som cigarettrök… Det röktes ju överallt, så det kan ju inte vara så farligt. Hur kan det vara farligt att röka i bilen runt sina hundar eller runt sina barn när man kunde röka på restauranger, på caféer, på mässor och i andra offentliga rum. Om det var tillåtet måste det ju vara okej?
Men alla vet att cigaretter är farligt, och ju fler förbud kring rökning som kommer, ju konstigare kommer rökning verka! Jag röker inte längre, jag slutade röka när jag väntade Debbie och ju längre jag är ifrån rökningen ju mer inser jag hur idiotiskt det är. Men man ser inte det när man är mitt i det. Jag tyckte att röka var det bästa som fanns, och det godaste man kunde uppleva. Men rökare är ett utdöende släkte i två benämningar. På sikt kommer framtidens barn titta på bilder och filmer och bara skratta åt dom där grottmänniskorna som gick omkring och drog i oss gift och sedan pratade om ”bra mat”, bikram yoga och miljögifter…

Så varför ta upp detta med rökningen i en hundblogg? Jo jag tyckte det var ett väldigt talande och tydligt exempel, på att något som är så sjukt kan bli okej om bara tillräckligt många gör det och tillräckligt många är övertygade om att det är idealet och det normala. Det gäller självklart inte bara rökningen. Det fortsätter att trilla in bilder på smala hundar, tjocka hundar och skeva historier. Det som slår mig nu är att nästan alla historier hussar och mattar skickat till mig sen jag började skriva om övervikt hos hundar är att det övervägande handlar om labradorer, det här är självklart inte endast ett labradorfenomen, det existerar på många raser. Men det kan vara så att labrador är en så vanlig ras at det finns fler historier att berätta. Men problemet är precis lika utbrett hos andra raser. Det sjuka i det här, som gör att jag känner att jag nästan kan gå och hänga mig på en gång är att eftersom ”det normala” på bland annat labradorer är att hunden SKA vara överviktig om den ska premieras på utställning.
När tillräckligt många gör detta blir det något som är helt normalt och idealet för många. Dom som blir konstiga och udda är dom som har hundarna i god kondition. Det är ju inte för intet att labben har två varianter och den ena bland annat kallas för fetlabbe. Hur roligt är det? Hur roligt är det att vara uppfödare till det? Jaha, vad roligt så du är uppfödare, vad föder du upp? Jo jag satsar på den här fantastiska rasen ”fet labrador”, hör ni inte hur galet det är?

Återigen vill jag påpeka att jag inte har någonting emot labradorer alls, det är en fantastisk och trevlig allsidig och arbetsam ras. Det jag blir så ledsen över är att det här är idealet. Övervikt är idealet för bland annat den här rasen som inte är ensam om detta. Och varför just labrador blev ett exempel på detta är för att jag fick några väldigt talande bilder och ett väldigt ledsamt mail nu på morgonen.

Sund labradorDen här matten hade sin hund i bra kondition, dvs inte överviktig! Den var slank och fin i kroppen och bar inte på extra kilon. Här är en bild på den tiken när hon var i fin form. Hon är inte för smal och hon har helt normal muskelbyggnad för en aktiv familjehund om inte elitidrottar. En sund hund i en sund kropp! Det kunde också veterinären intyga då hon fått fina ord om hur fin och normalviktig hon höll sin labrador. Den här matten åkte på utställning med sin älskling och kom hem otroligt ledsen, hon hade fått höra av uppfödaren att hon misskött hunden och förstört den! Hon fick höra att hon skulle öka maten till det dubbla och hon skulle göra detta ögonblickligen då hennes hund höll på att svälta ihjäl?? Detta tydliggjordes av dom flesta runt labberingen… matten åkte hem och började göda upp hunden återigen… Nu vill jag veta om det här är en hund som far illa på bilden intill? Eller om det är en hund som är i god fysisk form?

samma labradorLydig som de flesta valpköpare är åkte matte hem och gödde upp hunden, för hon var anmäld till ytterligare en utställning och där skulle uppfödaren också vara. Matten skriver i sitt mail att hon känner sig jätte förvirrad över hela den här situationen, hon litar på sin veterinär och vet själv vad en hund i god form är och ser ut.  Men jag förstår verkligen att man varken vet in eller ut när man hör detta från uppfödaren, domaren och andra med samma ras. Nu ser samma hund ut så här som på bilden intill. Den är nu i ”utställningskondition” men det är väl också den enda kondition den är i, för den är inte i god och sund kondition. Den är inte bara tjock, den är fet. Och att detta ska vara idealet gör att jag vill slita mitt hår. Matten skriver också i sitt mail, att detta ska bli hundens sista utställning, och att det inte är en sport för dom, matte ska sedan ta ner hunden i vikt och satsa på en annan aktivitet.  Självklart tycker jag matten gör helt rätt i det här och jag kan med hela hjärtat tycka synd om henne och framförallt hunden som hamnat i fetkarusellen på grund av ett fruktansvärt sjukt ideal!

Om idealet var att ha små fötter, skulle du då dubbelvika ditt barns fötter när den var en bebis och stoppa dessa fötter i ett par för små skor? Nej, det tror jag inte att du skulle göra, men detta har varit idealet, det fanns folk (och finns säkert fortfarande), mycket människor som gjorde detta mot sina barn, för att det var vackert… hör ni inte hur jävla sjuk det är? Snälla, vakna upp ur er koma!

Så vad säger ni, ska vi inte alla börja röka inomhus, dubbelvika fötterna på våra barn och hänga upp vänsterhanden i taket för att man ska vara högerhänt?

Är det bara jag som tycker detta är sinnesjukt?

 

9 reaktioner på ”Dags att röka inomhus, dubbelvika barns fötter och hänga upp vänsterhanden i taket!”

 1. Helt jäkla sinnessjukt, att det är ok att ta död på sin egen hund sakta men säkert…. För det är vad fetma kommer leda till. Jag personligen hade bett både domare och uppfödare att dra åt…… Man känner sin hund bäst….. Blir så jäkla upprörd. Är själv rökare men röker inte inne eller har hunden eller barn med mig
  På balkongen när jag röker…. Vi lever i en sjuk jäkla värld… Hoppas folk vaknar upp snart…. Annars är männsklighetens existens nära utrotning… Då vi tar död på varandra och oss själva.

 2. JÄTTEFIN labrador på första bilden! Blir alltid så glad när jag ser labbar i fin form, samtidigt som jag blir jätteledsen när jag ser tjocka labbar, och framför allt när jag hör att folk tycker att de SKA se ut så?! Blir knäpp i huvudet…
  Synd att matten inte vågade/kunde/hade tillräcklig kunskap att stå upp för sin sak och hålla hunden i fin form! Måste kännas fruktansvärt att bli utskälld av sin uppfödare, så jag klandrar inte ägaren på något sätt… Tur att hon lägger ner utställningskarriären, för som du skrev tidigare Emma – varför ska man sträva efter att bli en utställningsstjärna när idealet är osunt?

  Frågan är hur man ska få stopp på det här, labben är ju extremt missuppfattad känns det som? Har domarna ens läst rasbeskrivningen?

  Ett litet utdrag ur standarden;
  ”Labrador retriever är en starkt byggd, kompakt och mycket rörlig
  (vilket utesluter övervikt eller överdriven massa)”

  Konstigt då att de fetaste hundarna premieras på utställning?
  Avslutar med en liten video från Crufts, best of breed…. De här hundarna ser väl ut att kunna springa i skogen och apportera fåglar i flera timmar?
  http://www.youtube.com/watch?v=DvxkpQqqhYI

  Eller……?

 3. Som människor har vi ett ansvar gentemot de vi väljer att ta in i våra liv och ta ansvar för, barn som djur. Varken barn eller djur kan välja vad och hur mycket de äter, hur mycket de rör på sig eller vad de vistas i för miljöer, de är beroende av vårt förnuft och ansvarskänsla. Och framförallt kunskap. Vi måste fatta jobbiga beslut för deras bästa ibland, stå emot det där tjatet eller bedjande ögonen om godis, ha is i magen och se bortom vårt eget välbefinnande ibland.

  Starkt av ägaren till labradoren att våga gå emot uppfödaren och sätta sin hunds hälsa främst. <3

 4. Som ägare till en labrador vet jag precis vad du pratar om. Och det är tragiskt.
  Ska på första officiella utställningen om ett par veckor och är så nervös – är domaren uppriktigt och går på en rasstandard, eller kommer denne gå efter ”idealet” med övervikt.
  Vår grabb är fin i hullet, muskler, inget fett, något uppdragen buklinje och midja – beröm hos veterinären.

  Vår förra labbe fick ofta frågan om hon var ung – för hon var ju så smal.
  Så i mångas ögon ska en gammal labbe vara rund och trött. Tragiskt.

  En annan tragisk sak i utställningar är att ofta bedöms utseendet bara, inte temperamentet.
  Vår andra hund (lagotto) har jag inte ställt ut sen hon fick en slät etta och glatt lät sig hanteras av domaren medan hundar som morrade åt domaren och backade gick vidare med CK…..

 5. Ger alltid rådet på mina valpkurser att det är veterinären de ska fråga ang hundens vikt och ingen annan, och om vetten säger ”ja han ser bra ut, men han ska inte gå upp mer i vikt” så är hunden förmodligen för tjock och behöver banta lite…

  Hoppas att det hjälpt några hundar/matte/hussar!

 6. Försök ta upp det här på ett labradorforum och det blir ramaskri. Jag mår illa när jag bläddrar i labradorklubbens tidning och man ser smällfeta valpar. Klagar man är man okunning och elak. En sak som slagit mig är att på alla dessa bilder ser hundarna ut att flämta och stöter man på dessa jättehundar flåsar de alltid. Mina flåsar bara vid ansträngning men de här verkar göra det även i vila.

 7. Även ett stort problem hos mopsar. Tror jag har sett en enda mops som i te varit överviktig eller fet. De stackarna har ju svårt att andas till att börja med pga deras missbildade nosar och sen ska de ha en massa bukfett som trycker ihop lungorna och dessutom extra vikt att släpa runt på.. Djurplågeri är vad det är..

 8. Så j-vla bra skrivet Emma!!!! Då jag själv som du vet har flat och tränar jakt tillsammans med labradorer ser en labbe för mig ut som den på översta bilden, då det enbart är jaktlabbar som orkar apportera! Nån gång kan man se en stackars fetlabbe där matte/husse av någon anledning kommit på att de vill starta på prov (med sin kraftigt överviktiga hund) men den stackars hunden orkar inte ta sig igenom ens halva provet. Och man är orolig att de skall dö i hjärtinfarkt på provplatsen.

Kommentarer är stängda.