Varför ska inte alla hundraser hållas sunda?

Ni är fantastiska! Ni hade bombat min maillåda med bilder på sunda hundar. Nu har jag kikat igenom nästan alla bilder och jag har valt ett ett par som jag tycker var väldigt tydliga och ska fortsätta måla bilden av en sund hund här i bloggen.

bildFörst ut idag ska vi titta på en labrador, det är en mycket omtalad ras gällande vikt. Är dom för smala i utställningssamanhang kan dom vända och åka hem, många får till och med tips om att ”göda upp” sin labbe av självaste domaren, det känns fruktansvärt främmande för mig! Vissa försvarar det hela med att den ska vara ”cylinderformad” men då undrar jag direkt om den som skrev labbens rasstandard verkligen ville att denna jakthund skulle vara så fet som möjligt när den skulle hämta fågel? Kanske syftade denne på att kroppen musklerna ska sitta på skulle vara cylinderformad… men det är bara en gissning från mig. Ja, en sumobrottare ska ju ha formen rund, men det finns väl ändå ingen som kan tycka att det är sunt och skulle sträva efter det idealet med sina barn? Men den här labben är inte fet någonstans, han är normalviktig och lever i sund och lätt kropp. En representant för sin ras i dessa samanhang. Nej han kanske inte är en utställningsstjärna, men varför ska man vara en utställningsstjärna när idealet är osunt? Grimm som han heter springer, tränar, apporterar och leker timmar i sträck, utan problem! Det här är en vacker hund i mina ögon.

blandras rörelseNågot som vi också ser lite varstans är blandraser med bland annat Staff, dessa är också väldigt ofta överviktiga, är det någon ras som är skapad till att vara en bodybuilder och har lätt för att lägga på sig muskler för att vara så explosiva som möjligt så är det ju bland annat Am staff/ Engelsk staff/ APBT. Här är det också lite skevt när man blandar ihop ”massa” med fetma. Feta hundar av dessa raser premieras på utställning, en del kan vara musklade och småfeta och en del är bara feta. Den här hunden vi ser på bild är ingen renrasig hund utan en blandras. En hund i mycket god kondition, inget överflödsfett och fint musklad. Ni kan ju också bläddra tillbaka en dag i bloggen och kolla in Irenes Pittbull tik, där kan vi snacka vältränad. Härligt tycker jag att se på bilden att hunden också är lite äldre och i så god form.

jack russel 2 sidanDen här killen på bilden har blivit hemskickad med kritiken ”behöver mer hull” Tycker ni att den här hunden är för smal? Jag tycker det ser ut som en typisk tonårshund, men absolut ingen hund som behöver gå upp i vikt. Han är av rasen JRT.

 

 

kalle bcHär kommer en mer talande och mer tydlig bild på våran Kalle än den som jag la upp igår, bilden får tala för sig själv. Han är i riktigt bra form och muskulaturen syns tydligt när han är i arbete!

 

 

 

 

malleEn ras som vi också har hemma är Malinois, jag la också upp en bild under gårdagen på vår äldre tik som är 12 år, hon är smal och fin i kroppen men inte vältränad. Så här kan en malle i sina bästa år se ut. Se hur fint revbenen speglas på hunden när den rör sig!

 

 

 

 

chi chiJag ljög för er, jag sa ju att vi håller alla våra hundar i god form… jag glömde ju bort ”Chi-Chi” som är Debbies vavva med gliterkoppel, som ni kan se på bilden är han, (ja det är en han…) inte i toppform. Vi får bättra oss här! Skärpning familjen Willblad!

 

 

En träningskompis till mig driver en veterinärklinik i Tyresö, jag messade henne igår och frågade henne vad en kaka motsvarade en människas intag, en kaka till en hund motsvarar en hel hamburgare i kalorier. Hunden har en helt annan upptagningsförmåga än vi människor. Så den där lilla kakan kanske inte är så liten när den sätter sig på hunden… Tänk er själva att ta en Big Mac som mellanmål varje dag…

Nu undrar jag om nån kan dela med sig bilder på överviktiga hundar? Dom behöver inte vara smällfeta, utan så där lite lagom tjocka. Jag söker också bilder på sunda och smala hundar av raserna; bullterrier, fransk bulldog och bullmastiff.

Ha en bra helg, det ska vi ha! Vi ska packa hundarna in i bilen och åka upp till fjällen där vi ska vandra i Lofsdalen (så vi kan äta det där grisörat på kvällen)

7 reaktioner på ”Varför ska inte alla hundraser hållas sunda?”

 1. Det är så kul att se så många fina och välmusklade hundar! Och otroligt viktigt att belysa det här med hundens vikt.., håller vi vår hund välmusklad, i god kondition så lever den förhoppningsvis längre och slipper fetmarelaterade sjukdomar!

  Ibland kan jag undra hur vissa ägare tränar sig själva och äter sunt, men deras hund får vara överviktig? Det är verkligen att säga emot sig själv!
  Hundarna drabbas ju också av diabetes, hjärtproblem och ledproblem – precis som oss människor om vi blir för feta…

 2. Fast det omvända är väl ändå fortfarande vanligare, hunden är i fin ´(eller åtminstone hyfsad) form men ägaren är lite småtjock…

  Jag har en väldigt bukig hund. Hon är smal över revbenen och har midja, men magen är jättestor. Hon är iofs nästan 13 år, men jag har en fundering på om det kan bero på att hon haft två valpkullar, att det blivit som på människor att bukmuskulaturen inte håller ihop längre? Vad tror du om det?Hon är kollad av veterinär som bara sagt att de inte kan känna nåt som skulle kunna vara en tumör.

 3. Jättebra inlägg om vikten på hundar. Jag har alltid hållit mina hundar smala och får ofta höra att de är smala och ”får de ingen mat”. Intressant med hur mycket maten sväller i ett annat inlägg.

  Tänker ofta på det då jag kikar på rassidor och speciellt på facebook då många delar sina bilder. En lapsk vallhund är den senaste jag reagerat på, den var jättetung men fick heta att den hade massa och var jättevacker- den var fet och inte alls något vackert! Vad säger man, jag kommenterade aldrig. Samma ras på världsutställningen för några år sedan, hunden som vann var tjock. Inte alls vacker. Tyvärr mer än vanligt inom utställning att man ser tjocka hundar 🙁 .

  Sorgligt!

 4. Åsa: Jag tycker inte att det är så 🙂 jag ser många ägare i bra form men hunden är överviktig, inte så att den är så fet att den inte kan röra sig…. men jag tror inte matte eller husse tar med den på sina löprundor heller 😉 Sedan ser man såklart feta ekipage, där både hunden och ägaren är överviktiga.
  De ägare som är lite småtjocka men ändå har hunden i ”bra” form, har oftast en omusklad hund så den ser normal ut men egentligen är den ”smaltjock” som jag brukar säga 🙂 ganska lös hud och ingen spänst i kroppen, dålig kondis etc.

  Men alla ser vi olika saker 🙂

 5. Kunde inte hålla med mer! När man jobbar på hunddagis och djuraffär så blir man lite rädd. Majoriteten av hundarna man träffar är feta. Och då är de från 6månader till 9år. SKITTRÅKIGT. Vissa som man försöker informera om detta blir riktigt arga tillbaka… Hur fint man än försöker att lägga fram det…
  Nää jag blir så less 🙁

 6. Jättebra skrivet om detta med hundars vikt Emma!
  Alldeles för många tänker inte riktigt på vad man stoppar i sin hund respektive hur mycket det får röra på sig.
  Vet en tjej här där jag bor som ställer ut sina spetsar. Dessa är ju fluffiga monster och när hon ställde ut dem i början fick hon höra att de var lite för tjocka ifrån en av domarna.
  Detta har ändrat hennes syn på hur hunden skall utfodras så i dagsläget får hennes hundar cirka 1 dl mat OM DAGEN!
  Vet inte hur många gånger jag diskuterat med henne om detta och dragit paralleller om hur det skulle vara om hon fick äta lika lite, men inget gensvar.
  Tragiskt hur hundägare kan betee sig mot sina vänner och samtidigt hur stort inflytande EN utställningsdomare kan ha för en hunds hälsa.

 7. Har bilder på bullterriers om du vill ha! Tjocka och i sund form, självklart mina egna bilder.

  Mejla bara! Så viktigt att ta upp detta med vikten!!

Kommentarer är stängda.