Tjock, smal eller mitt i mellan?

Hur bedömer man att ens hund är i bra form? Ska man känna hunden på magen för att se om den har mycket bukfett? Ska jag mata hunden tills den är mätt och inte vill ha mer mat? Ska jag fylla på om hunden vill ha mer? Ska jag behöva trycka hårt för att urskilja revbenen på min hund? Är min hund för smal om jag skymtar revbenen?

Många frågor snurrar i många hundägares huvud, i det här inlägget tänkte jag klargöra vad en hund i bra form är och framförallt ser ut! Det är inte alltid lätt, och man vet inte alltid vem man ska lyssna på. Innan jag börjar tåga på som ett annat ånglok så vill jag framförallt säga att om du misstänker att din hund är överviktig men du är osäker, fråga då din veterinär. Inte din kompis, inte din uppfödare och inte din mamma ( ;

Det jag ofta hör är att en del hundraser ska ha ”massa”. ”Massa” är i mina öron muskler, men i verkligheten  är det massa fett man får se när hunden gör entré. Tyvärr premieras många feta hundar inom en del raser på utställning, kanske är det bland annat därifrån vi fått vår skeva uppfattning om hundars kroppsformer?

En vältränad hund som är i bra form ska du kunna känna revbenen när du drar din hand mot hundens sida UTAN ATT TRYCKA! Du ska kunna urskilja en tydlig midja FRÅN SIDAN OCH OVANIFRÅN och du ska på en släthårig hund med ögat kunna skymta revbenen när hunden är i rörelse. Drar du handen över ryggen ska du på vissa ställen kunna urskilja hundens ryggrad och en del platser på ryggen ska vara väl täckta med muskler. Du ska kunna känna hundens skulderblad och på en släthårig hund se när dessa arbetar.

Tydliga tecken på att hunden är för tjock är främst

 • att du inte kan känna revbenen när du stryker handen mot sidan utan att trycka
 • att hunden avsaknar en underlinje och tydlig buklinje från sidan
 • att det blir ett fettveck innan svansen när hunden sitter ner (får din hund det är den inte tjock, då är den fet)
 • att hunden inte har en tydligt markerad midja från sidan och ovanifrån

Men att se revbenen, är inte det tecken på att hunden är undernärd? Då är mitt svar NEJ! Har ni sett våra sprinters eller höjdhoppare som tävlar på OS? Kan ni se en gnutta fett på kroppen? Nej, men ni kan se en väldigt vältränad och muskulös kropp som hoppar högt och springer fort, precis det vi vill att våra hundar ska göra när vi tränar och motionerar dom. Att se (på korthåriga) och känna hundens revben är ett sundhetstecken om det är i kombination med muskler och en fin hårrem. En hund som är undernärd kan inte lägga på sig muskler och den ser insjunken ut i kroppen. En stor och avgörande skillnad!

Du kan inte känna om din hund är i bra form genom att känna den på magen, hundar får sällan bukfett, om den inte lider av sjuklig fetma och då har det gått långt, första stället det sätter sig fett på en hund är över revbenen, det är där den sätter sina första reserver. Och varför ska hunden bära på reserver om den får mat två gånger om dagen?

Jag går aldrig på påsens rekommendationer på mitt foder, jag går på hundens dagliga form. Mina hundar har ingen bestämd giva på mat. Det har inte jag heller. Rör jag mycket på mig en dag äter jag mer, sitter jag stilla eller vilar mycket reglerar jag mitt intag därefter. Får mina hundar mycket godis vid träning drar jag ner foderstaten och innan jag ger mina hundar mat känner jag på dem INNAN VARJE UTFODRING! Jag har gjort det till en vana för att inte bli hemmablind då övervikt gärna smyger sig på långsamt. Får dom grisöron, träningsgodis, någon matrest etc dras det självklart av från fodergivan, men oftast får de endast sitt torrfoder, tuggben av råhud och träningsgodis. Det är busenkelt, dom ska göra av med exakt lika mycket som dom stoppar i sig och då måste allt under dagen räknas, inte bara fodret. Och mina hundar går inte runt och är hungriga, det är något vi människor utläser själva för att vi kanske fått dåligt samvete av att dragit ner givan en dag. Och hunden som har lärt sig att krafsa på matskåpet och få påfyllning är inte en hungrig hund… det är en smart hund i kombination med en lättränad ägare!

Det som avgör om en hund blir mätt är inte mängden mat utan tiden den äter, så har du en hund som inte ens tuggar i sig maten utan nästan suger i sig den är det bättre att kasta ut frukosten i gräset och låta hunden leta efter den. Samtidigt har den fått lite mysig morgonaktivitet. Och efter maten kan du ge hunden ett vanligt råhudsben som inte är rökt eller behandlat, så förlänger du måltiden genom lite trevligt tuggande men få kalorier. Märgben, grisöron, ostbitar, frukostmackor, matrester och alla snacks mellan måltiderna som blir ritualiserade är farliga fällor.

3 dl uppblött mat
3 dl uppblött mat

I min egen nyfikenhet blötte jag upp 3 dl torrfoder när jag skrev det här inlägget (vet inte vad det är i gram, så ni som är nyfikna får ta reda på det) Kolla hur mycket mat 3 dl uppblött foder är. Jag är chockad! Det som ser lite ut i skålen nästan tvådubblar sin storlek i magen, och vad som är lite eller mycket mat är också en vanesak för den som serverar, precis som med portionsstorlekar till en själv. Jag hällde upp fodret på en bakplåt i standardstorlek så ni ska få en uppfattning om mängden. Jag mätte även fodret i liter när det var uppblött, så 3 dl torrt foder blir totalt 9 dl uppblött, tänk dig själv att fylla magen med nästan 1 liter mat per måltid!

Här tänkte jag visa er lite bilder på mina egna hundar och andras hundar ägda av Elit ekipage och  erkända och duktiga instruktörer. Dessa hundar är i mycket bra form och har inget överflödsfett. Dom kan röra sig obegränsat, har bra kondition och har fin muskulatur. Man kan urskilja en tydlig midja och kan skymta revbenen. Det är hundar som kan springa, leka, gå långt och efter det träna en stund utan att ta slut. Så här ska en sund hund se ut.

En hund i fin kondition
En hund i fin kondition

Den här killen är en wachtelhund ägd av Marion Tannergren & Micke Berggren som driver MHundlydnad, hunden används i praktisk jakt och på skarpa eftersök. Den är 5 år ung och som ni ser på bilden en herre i god kondition som klarar av att jaga och träna. En tydlig underlinje, en fin midja och skulle vi sett honom i rörelse skulle vi kunnat skymtat revbenen. Man ser på bilden tydliga skulderblad väl in täckta i muskler. En hund i mycket god form och som orkar jaga en hel dag flera dagar i sträck!

En extremt vältränad hund
En extremt vältränad hund

Den här tjejen på bilden är en Amerikansk Pittbullterrier som ägs av Irene & Johan Westerholm som driver Hundläroverket. Denna tös är extremt vältränad, kolla in musklerna som syns så tydligt både i fram och bakpartiet. Eftersom hunden är i rörelse på bilden tycker jag att det var en tydlig bild som visar att revbenen skymtar på en korthårig hund när den rör sig.

 

En rottis i mycket god form!
En rottis i mycket god form!

Tjejen på denna bild är en rottis tik som är i superform! Det är vanligt tyvärr på rottisar (det är självklart inte bara rottisar utan även andra raser) att många förväxlar massa och fetma. Denna tik är i superform, en smäcker kropp, inget överskottsfett, en otroligt fin muskulös kropp. Det här är en hund som orkar med träning och motion i mängder. En otroligt fin representant för sin ras när vi pratar om hundens kondition och fysik. Denna hund ägs också av Irene & Johan.

Kalle från sidan
Kalle från sidan

Det här är en bild på våran egna Kalle som är två år, han är i mycket god form och precis som förgående hundar har han en mycket tydligt markerad midja, fin underlinje och välmusklad.

 

 

 

Bim från sidan, snart 12 år
Bim från sidan, snart 12 år

Sedan har jag också lagt in en bild på vår tant här hemma, hon blir snart 12 år gammal. Och har ett ryggproblem, det är också en otroligt viktig anledning till att hålla hundarnas vikt nere och hålla dom slanka. Extra vikt och eventuellt en spondylos, ett HD eller ED fel är en dålig kombo. Som ni ser är inte hon alls lika välmusklad som dom yngre hundarna av naturliga orsaker. Men bara för att hunden är äldre ska inte det behöva betyda att hunden ska hållas överviktig, om hunden rör sig mindre på grund av åldern måste man dra ner på matintaget eller byta till ett seniorfoder med lägre fetthalt. Det som hänger under hakan på henne är inte fett, utan en cysta i spottkörteln.

Bims midja
Bims midja

Sen också en bild av henne ovanifrån där man ser en väldigt tydlig markerad midja.

Jag hoppas ni fått en liten aha-upplevelse några av er som läser, uppfattningen kring hur hundar ska se ut är minst sagt rätt skev. Om du är osäker på hur du ska banta din hund, om din hund är tjock eller om du inte vet hur du ska träna den – ta hjälp! Ta kontakt med en veterinär och en fysioterapeut för hund så du kommer på rätt väg, det är aldrig bra att laborera själv med hundens vikt. Och hundar mår inte bra av att jojjobanta, få fel kost eller för mycket respektive för lite mat. Precis som vi tvåbenta! Har du en hund som är i god form och är korthårig? Maila den till mig då på info@kennel.egodogs.se så ska jag lägga upp fler vältränade hundar här i bloggen! Tack för att ni orkade läsa kanske årets längsta inlägg, jag bli glad om ni också ämnar lite tankar kring det här ämnet efter er här i bloggen!

Hej på en stund!

 

 

 

 

9 reaktioner på ”Tjock, smal eller mitt i mellan?”

 1. Tycker det var ett väldigt vettigt och bra inlägg! Håller igång mina hundar med fys regelbundet men det jag kan märka med en tonårs-bc som haft otroligt svårt att lägga på sig, är att jag glömmer bort mig lite med kelpien, som ibland slängs till samma givor godis eller så, trots att han inte har samma energiförbrukning. Liten fälla där.

  Bra rutet!

  /Ida & byrackorna

 2. Underbart Emma, applåder!
  Önskar fler kunde förstå hur viktigt det är med hundens vikt och form.
  När jag säger att Grimm är en labbe, så får jag alltid följdfrågan; och mer då? (Alltså att folk tror att han är blandras)
  Det är tragiskt att folk har bilden av en labbe fet som en tunna….

 3. BRA, ska genast dela detta. Tycker bilderna verkligen sätter huvudet på spiken 🙂
  Själv får jag ständigt höra att mina hundar är magra, speciellt lillan som inte kroppen döljs med massa päls. Jag brukar kontra med ”nej, hon är perfekt. Det är alla andra Dvärgpinschrar som är feta.” 😉

 4. Jadu Emma!
  Bra skrivet. jag som är lite överallt i ”hundbranchen” och ser allt från rena sällskapshundar till extrema arbetshundar på hillarna i skottland tycker självklart att det bör vara enkelt att förstå att fetma är ohälsosamt.

  Men precis som andra skriver så får jag höra att mina hundar är undernärda och smala. Och ja, man känner revbenen tydligt på dom, men vad folk glömmer bort är att kika på muskulaturen. Att samla får på en hill där man kanske går i ca 1-2 timmar och skickar hunden på hämt och kallar itllbaka, följer fåren, skickar igen i en vegetation som är meterhöga tuvor av ljung, buskar och gräs. Lycka till med det om du är överviktig och inte i din livs form.
  Men jag ser även dessa hundar, speciellt häröver, som är för smala – där kroppen måste ta energi och massa från musklerna under hårt arbete. Det är troligen inte så vanligt bland våra svenska hundar, men hundarna häröver får ofta dålig kost och timmars jobb på det resulterar i en mager hund utan muskler.

  Det är ett intressant ämne och jag tror vi måste bort från sådana uttryck som ”valpfett” och ”han är gammal, klart han kan ha några extra kg på kroppen” osv. Tex dräktiga tikar håller många tjocka – även det är ju galet. det enda som egentligen ska växa på en dräktig tik är buken, revbenen ska fortfarande kännas tydligt. Allt för att tiken ska orka med en valpning. Ne! Ut med ordet om att vi ska ge våra hundar bättre förutsättningar. jag har själv lärt mig att en hund förbränner kolhydrater ungefär när den använder 80% av sin kapacitet. Och då till frågan – hur många av våra hundar använder den kapaciteten? Ja inte är det många och jag vågar nog säga att det nog endast är arbetande hundar som gör det. Ex vall, jakt och draghundar i sin naturliga miljö.

  Återigen! Bra skrivet!!!

 5. Bra skrivet!

  Ett tips är att knyta sin hand till en knytnäve och sedan dra fingrarna tvärs över handryggen. Ungefär så ska en normalviktig hund kännas om revbenen 🙂

 6. carinmed snobben och yeba

  Jättebra Emma men på t.ex. en pälshund är det svårare att se….. Kan också vara svårare att känna om man inte vet riktigt vad man ska känna efter….. Tips på det:::

 7. Hej! Jag och min man satt tillsammans och googlade runt lite om rottisar. Hittade då denna sida och bilden på rottisen är väldigt lik vår Nikki 2.5 år. Vi blev glada och vi känner bekräftelse på att vi gör rätt med henne efter att ha läst din text. Vi har träffat på många människor som hävdar att hon är undernärd eller att det är dobberman i henne eftersom hon är så mager. Vi tycker att hon är välmående och vacker, vi kännner att hon är stark, glad och lever livets glada dagar.

  Tack och God Jul
  Mari och Uffe

 8. Vilket toppeninlägg!! Detta ska jag verkligen visa alla som påpekar att min hund är extremt underviktig. Han är en cocker som är väldigt aktiv och har en kropp som dom bilderna du visade Detta tycker jag alla borde läsa så dom förstår! Massa posetivitet till dig

 9. Bra skrivet!
  Många tycker normalviktiga/vältränade hundar är för smala idag, tråkigt men sant. Och allt för många överviktiga hundar som folk tycker är normalviktiga

Kommentarer är stängda.