Fortsättning, hundmöten

 Jag vill ha grundläggande kunskaper hos hunden innan jag ger mig in och börjar träna en speciell situation. Det jag vill att hunden ska kunna innan jag kan börja träna själva mötet är:

 • ”Gå här” då vill jag att hunden ska gå vid min vänstra sida men behöver inte titta på mig
 • Sitt stanna
 • Kontakt med mig
 • A och O är att ha en belöning hunden vill ha, även i stressiga situationer

Det första jag vill motverka är hundens ofta jobbiga känsla av att se en annan hund, första anblicken, det är i grund och botten skvaller träning, så fort hunden ser den andra hunden klickar jag och belönar, detta för att förstärka at det är något bra att det kommer hundar, tänk er själv om du fick 500:- varje gång du såg en bil, då skulle du antagligen ställa dig vid E4an och håva in storkovan.

I början kan det vara lättare för din hund att få ett ”sitt stanna” och låta den andra hunden passera, detta i kombination med att din hund tittar på dig, din hund får belöning när den andra hunden försvunnit ur bilden, när hunden ska lämna ”sitt stanna” får min hund nästa uppgift och det är ”gå här” jag lägger stor vikt vid att hunden inte ”vindar” efter den andra hunden och går framför dina fötter för att kolla vem det var som passerade. Om hunden slänger sig framför mina fötter mot den andra hunden tar jag hunden i halsbandet och fysiskt flyttar tillbaka hunden till positionen ”här”

När hunden tycks ha släppt den andra hunden ur huvudet belönar jag hunden genom att ge den ett fri kommando, dvs den får lämna min sida.

När hunden är lugn i den förra situationen ska jag nu börja passera hundarna utan att sätta ner min egen, jag vill då ha hunden på vänster sida, kommenderar hunden ”gå här”  belönar fortfarande första anblicken av en annan hund, min hund får gärna titta på den andra hunden om hunden blir lugnare då, precis efter mötet kommer belöning, men återigen jag låter inte hunden skära av framför mina fötter för att lukta av.

Några vanliga situationer som uppstår i den här träningen är ofta:

 • Föraren lägger på ett hårt kommando med ”GÅ HÄR” eller ”STANNA” precis när den andra hunden passerar, detta signalerar otrygghet till din hund, var lugn och se till att det blir en konsekvens istället om hunden går upp och inte tycker att din belöning är tillräcklig för att stanna.

 

 • Föraren kramar kopplet, kortar upp kopplet, jag vill att kopplet ALLTID ska vara slakt. Varför tror ni man hetsar skyddshundar i halsbandet eller kort koppel? Det är en en väldigt stor skillnad att gå fram och snabbt hämta tillbaka hunden i halsbandet än att gå och hålla hårt i det.

 

 • Om det kommer fram en främmande hund till er så gå inte i taket (lättare sagt än gjort, fråga mig som hatar att det kommer fram främmande hundar) jag sätter då mina hundar och ställer mig en bit framför och blockerar vägen för den framspringande hunden, istället för att höja rösten och bli högljudd så kastar jag hellre något precis framför den inkommande hunden, är det bara en glad skit som kommer sätter jag mig på huk framför min hunde tar jag den i halsbandet och håller i den tills ägaren kommer och kan koppla, jag går inte in i konflikt med den andra ägaren, det hjälper inte, och börjar jag skrika i den här situationen kommer mina hundar koppla hela händelsen som inte alls var så dramatisk för min hund i början till att jag går i taket

 

 • Varför det ofta fungerar bra på kurs när man tränar hundemöten är flera faktorer, delas att förarna är lugnare och dels för att när vi mött en hund en gång är den ”förbrukad” det ger väldigt lite mer än repetition för ägaren. Du skulle behöva en ny hund i varje möte och se till att du tränar det här på lugna fina hundar i början.

Är det någon som har gjort så här innan, och vad stötte ni på för problem? Varför fungerar inte mötet?

6 reaktioner på ”Fortsättning, hundmöten”

 1. Wilma är oftas jätte duktig. Framförallt om vi är själv. Eller med bara en hund till. Men med flera, kan det bli knepigare! Och sen om den andra hunden kanske, får en boll eller pinne. Då kan det oxå få henne att vilja smyga åt den andra hundens håll efter vi har passerat.

 2. Hej=)
  Nu ska jag ge kommentar på ditt inlägg, kul med träningstips =)

  Jag gör ungefär så som du beskriver, belönar vid anblicken av en hund och sen brukar jag belöna med jämna mellanrum även under tiden vi passarera. Det har gjort att mika ger ögonkontakt mkt oftare i hundmöten och hon har blivit lättare att bryta när hon börjar stirra på den andra hunden. Så det funkar bra. Dock så kommer ju den delen efteråt som du beskrev, när huinden vill nosa av och kolla vem dte var efter att den andra gått förbi. Där blir min hnd jätte tittig såfort hon vet att belöningarna inte längre kommer lika tätt. Då blir hon nästan nervös och vill titta och titta…
  Och det allra största problemet är förstås när det kommer lösa hundar fram. Jag blir nervös och Mika blir nervösare och dte finns inte en chans att jag skulle kunna få henne till ett stanna kvar i den situationen känns dte som… Det är lite jobbigt, men som tur är händer det ju inte så ofta…eller otur lkanske om dte hände oftare kankse man skulle komma träna in såna situationer på ett bra sätt…

  Nej nu ska jag ut i solen och hoppas att jag möter lite hundasr så vi kan träna möten =)
  Kramar

 3. Jag kan tycka att jag håller med och följa det du har skrivit. Men då man inte alltid är beredd på när hundmöten uppstår blir det kanske för många misslyckanden då det för ofta helt enkelt blir för svårt.
  Min spontana tanke på mig själv är helt enkelt att jag gått for fort fram och att man helt enkelt får backa lite i övningarna.
  Hellre undvika ett hundmöte helt än att misslyckas.

 4. Jag har tänkt att pröva det här med ”skvallring” ett tag, men problemet är att min hund skäller/morrar så fort han ser en annan hund, då kan jag väl inte klicka? Eller?

 5. Om hunden inte vill ha belöninge är det inte en belöning, en belöning är baserad på något hunden vill ha, men här kommer tips på hur man kan förstärka sin matbelöning som hunden vanligtvis brukar ta i lugna situationer, om det var det du tänkte på.

  Då får man se till att man kan belöna i en stressad situation innan ni börjar träna hundmöten, antagligen låser sig din hund och vill därför inte ha mat. Alternativ 1 kan vara att inte ge hunden mat på 2-3 dagar och sen belöna med något riktigt gott.

  I kombination med det kan du träna på att din hund ska kunna äta i en stressad situation, hitta en annan situation i vardagen där hunden inte heller tar belöningen, så fort hunden har tagit godiset får den komma ut/fortsätta med det den ville.

Kommentarer är stängda.