Fritt följ

Fritt följ är ett komplext moment med många delmomoment hunden bör kunna för att kunna utföra det och för att tycka det är roligt. För att skapa förståelse för hunden är det en fördel att träna många olika övningar som du sedan flätar samman.
Många som försöker sig på momentet tycker själva att det är tråkigt, kanske för att hunden inte tycker det är kul pga av att den faktiskt inte förstår vad den ska göra. Och det är ju faktiskt grundat i att föraren inte vet hur momentet ska tränas.

Ofta är det lättare att lägga över problematiken på hunden än sig själv. Det är inte ofta jag hör ”jag är kass på det här momentet” ofta låter det ”min hund har ingen koncentration” eller ”min hund vet vad den ska göra men vill inte” då kan man ju vända på steken, det finns säkert saker du själv KAN men inte vill göra…. Men oftast beror hundens ointresse för momentet i att den saknar kunskap för att kunna utföra det.

Fritt följ handlar om:

teknik
koncentration
motivation
aktivitetsnivå
uthållighet

Man kan jämföra fria följet med att lära sig köra bil, du ska lära dig att växla, gasa, bromsa, svänga, döda vinkeln, blinka, hålla koll på dina medtrafikanter, läsa vägskyltar mm mm. När du blivit duktig på grunderna kan du börja med mer avancerad körning som tex stadskörning eller mörkerkörning. I början när du kör bil orkar man inte koncentrera sig så länge, men ju mer du kör ju längre sträckor orkar du. Bilkörningen är i början ofta ryckig och hackig, och du glömmer ofta detaljer för att det är så många saker att hålla reda på. Men när rutinen kommer upplever du sen att bilkörningen blir mjuk och lätt utan större ansträngning.

Hunden är förare och du är bilen!

Tänkte kila ut och filma ett kort fritt följ och lägga upp det här. Fortsättning följer! Skriv gärna några rader om vad du tycker är svårt så kommer jag med feedback på era kommentarer, och så ska jag försöka förmedla mitt sätt att träna FF på!

20121028-125510.jpg

3 reaktioner på ”Fritt följ”

  1. Vi har problem med uthålligheten och att behålla fokus på mig och inte fladdra iväg med blicken och titta på annat. Tips mottages tacksamt! Har du några kurser i tävlingslydnad framöver?

  2. JA!!! Ser verkligen fram mot att läsa mer och se din film. Vi har svårigheter med att positionen pendlar utåt åt sidan och att Becca inte håller en stadig ögonkontakt. Hon lämnar inte sidan när hon istället tittar rakt fram, men jag blir orolig att hon ska tappa fokus, snusa eller nått annat sånt när hon slutar titta på mig. Jag önskar ett mer energiskt fotgående än det vi har nu.

    Tack Emma för att du vill dela din expertis : )

  3. Skulle vilja ha tips på hur man tränar upp uthålligheten. När vi tävlar el. tränings tävlar och mina nerver kommer och det ”går för länge” mellan belöning tappar hon lätt koncentrationen. Sackar och får allmänt dålig position. Jätteglad för lite nya tankar känns som vi kört lite fast!

Kommentarer är stängda.