Slutmål och att hoppa in i bilen, Fritt följ del II

Jag har nedan filmat ett väldigt kort och komprimerat fritt följ, ett elit program i fritt följ ligger vanligtvis runt 4-5 min. Det här var runt dryga 1.40 bara för att få med många delar på kort tid så ni själva kan få en bild av alla små bitar. Rent tekniskt sett behöver hunden följande grundkunskaper:

ta sig in till sidan
starta med och hålla kontakten
bakdelskontroll
hålla fast position i helt och höger om
sjänkelvikning till höger och vänster
backa rakt bakåt
hålla kvar utgångsställning i samtliga halter
tempoväxlingar vid sidan, långsam, vanlig samt språngmarsch

 

Delar vi upp fortgåendet i så små bitar kommer hunden dessutom (förutom att få fin teknik och förståelse) få väldigt hög motivation i samtliga delmoment.

Dagens körlektion handlar om att lära hunden sätta sig och ta plats i bilen, dvs utgångsställningen, sitt och titta på mig på vänster sida. Jag lägger lika stor vikt vid HUR hunden tar sig till sidan som hur den förhåller sig till mig vid vänster sida. Om hunden snuddar vid eller hoppar mot mig i ingångarna är risken väldigt stor för att hunden även gör det i inkallningen, det är fult, drar ner poängen och är inte skönt om du har en stor hund, om hunden använder dig som stoppkloss, så var petig redan från början, ju klarare kriterier du har för din träning ju lättare och roligare tycker hunden att det är! Många tror att dom gör hunden en tjänst när man sänker sina kriterier, men det som händer är att man bara blir otydlig. Ett exempel kan vara förare som belönar många olika positioner för att dom tycker att ”ja men jag ska ju inte tävla VM med min hund så det är inte så noga” men ju fler platser du belönar, ju svårare blir övningen för hunden, det är bara för dig som det blir enklare. Och kom ihåg, när något blir för svårt tycker hunden att det är tråkigt!

Jag vill att signalen för att ta sig in till sidan ska vara ”tävlingsposition” dvs jag är stel och tråkig med händerna rakt ner vid sidan, inte ett ord, eller handklapp, inte att jag förflyttar mig runt på platsen eller lockar på hunden. Hunden ska tycka att ”den tråkiga tävlingsposen” är det roligaste som finns! Filmade Plätt lite kort, så ni förstår vad jag menar (Debie är med som hejjarklack i bakgrunden)

När jag tränar in en ingång börjar jag med den klassiska ”fiskekroken” för att förstärka exakt vart jag vill att hunden ska vara, jag lägger ingen vikt vid att hunden ska sitta vid sidan i början av träningen, bara stå på exakt rätt plats. Ta reda på vart du vill ha din hund innan du börjar träna, så du belönar den EXAKTA platsen VARJE GÅNG! Tänk på att du inte trampar runt vid inlärningen av ingången, det är vanligt att förare trampar runt på platsen för att få in hunden i rätt position, detta blir bara jobbigt för hunden. Har du själv provat att fickparkera när bilen framför och bakom rör sig fram och tillbaka? Det har inte jag, men antar att det är skit svårt! Stå helt stilla, din kropp är hundens riktimärke, prata inte om du inte måste, jag vill att hunden ska ta eget intiativ, med att inte prata menar jag att du inte pratar under tiden hunden jobbar, du pratar bara i belöningen om du vill förstärka den ytterligare med tex bra, duktig etc.

När jag har gjort fiskekroken ett par gånger, går jag över till att köra ”stolpen” jag har ett gäng godisar i handen som jag håller längs med mitt ben (och håll handen helt stilla, det är hunden som ska jobba inte du), handen är knuten. Hunden kommer att få godisen om den stoppar in huvudet mellan handen och benet, om hunden är rak eler inte i den här första övningen lägger jag ingen vikti vid, hunden vet ändå inte vad den gör just nu. Den är bara på godisjakt.

När du ser på hunden att den förstår vad den gör så höjer du dina kriterier snabbt, nu ska hunden in med huvudet och stå rakt bakifrån. Sen gör du på samma pass samma sak men vrider dig så hunden får komma in från sidan, och sedan framifrån. Nu kommer hunden vara tvungen att trampa runt med bakdelen, och det är då du ser att hunden kommer börja arbeta med bakdelen för att ta sig till sidan. Den knutna handen kommer att bli signalen för at komma in vid sidan och den ska snabbt jobbas bort för du ska inte stå med knutna händer på tävling, du ska snabbt ta bort godiset ur handen som är knuten men fortfarande ha godiset i din högra hand, när hunden sökt sig in till sidan lägger du snabbt över belöningen i din vänstrahand och låter hunden äta därifrån i position. Efter det är det dags att öppna upp handen och sedan stå rakt upp. Hunden behöver fortfarande inte sitta, det är lättare att få en bra position om du inte låser fast hunden rumpa i marken. Det är Plättlätt att lägga på ett sitt senare i träningen.

Här under kommer en väldigt ”upp speedad” version av själva inlärningen. Nu får ni gärna komma med frågor i kommentarsfältet, det är svårt att vara jätte tydlig när man inte är på plats och visar och förklarar. Det kan ta en stund innan jag svarar, vi har ju en liten Debbie här hemma… Lycka till med ingångsträningen!

5 reaktioner på ”Slutmål och att hoppa in i bilen, Fritt följ del II”

 1. Jättebra inspiration! Har som sagt en 7-månaders galen labbe som jag håller på att träna så smått för att komma ut på tävlingsbanan i lydnaden.
  En fundering, hur får du hunden att förstå att den ska in med huvudet mellan ditt ben och handen? Den får helt enkelt klura ut det själv och så kör du med positiv förstärkning?

 2. Ja hunden ska komma på det själv, därför börjar jag med att hunden får komma in bakifrån, det är lättare då för hunden att klura ut det! Slutar hunden försöka, kan du hejja på den med ett varsågod och se om hunden återigen försöker ta godisen. Det går väldigt snabbt för dom flesta hundarna.

 3. Varsågod! Och du, får passa på att grattulera till pyret i magen! Hur går det med det nya fyrbenta tillskottet?

 4. Tack!! Ska nog ägna vintern åt att jobba in ingången bättre. Har lärt in det med Becca ”på fötter” och klickat bakbensrörelser men måste nog gå tillbaka lite eftersom positionen svajar lite och hon ibland ser helt frågande ut när jag kommenderar fot ; )

  Blev väldigt imponerad av Plätts kontakt och position i filmen, skriv gärna något framöver om hur du får till det att belöna i rätt position under gång. Jag tycker det är så lätt att råka belöna lite före eller efter, när hunden sitter stilla är det ju lättare… och sen det svåra med att få till kontakt under lång tid!!!

  Här i skåne ösregnar det idag och jag sitter som en tjock heffaklump och bara väntar på att bebisen skall behaga komma ut! Känns segt : /

  Kram och tack igen!

Kommentarer är stängda.