Snälla kan du trolla med knäna?

Jag är väldigt kritisk och duktig på att se små detaljfel när mina ”granskar ögon” är påslagna när jag tittar på ett ekipage i träning, och det är ju det som är mitt jobb och det som folk betalar mig för.

När jag vill gå in och peta i väldigt små detaljer låter det ibland så här  ”men jag och min hund ska inte tävla SM” eller ”men jag och min hund kanske bara ska tävla tills vi har LP 1”  Oavsett vad man har för mål eller vart man vill komma så är grundträning a och o. Bara för att man inte vill komma till SM så är ett snabbt läggande väldigt häftigt, snyggt att se på och kommer ge många poäng i den klassen du tävlar i.  Och vi började peta i momentet av en anledning, föraren var inte nöjd med utförandet. När hundföraren sänker ribban och ”bara” ser lydnadsklass 1 framför sig, så sänks ribban för träningen och momenten blir halvdanna. Föraren blir missnöjd med utförandet, attityden eller helheten… och så är man där och vill pilla, men så sänker föraren ribban återigen… jo jag vill att det ska bli bättre men inte så bra, Jag tror ärligt inte att det är många som helt ärligt kan säga att ”jag är nöjd bara min hund kommer in med apporten” (och då har hunden tuggat upp halva apporten på vägen in) nej jag tror inte ett smack på det, och det gör inte din hund heller när du belönar halvhjärtat för att du i själva verket faktiskt inte är nöjd trots att du sagt det.

Men du vågar inte säga till någon att du inte är nöjd för då krävs det något av dig, det krävs att du tränar, lägger ner mycket tid, planerar din träning etc etc. Då kan man komma tillrätta med nästan vad som helst. Det är självklart bara en fråga om hur mycket man vill det… men är man bekväm så är det ju alltid lättare att säga att man är nöjd.

Det som är värst när man får denna typ av hundägare på kurs det är att dom förväntar sig en hokuspokus metod, ”tada nu tänkte jag trolla med knäna metoden”, som ska göra deras hund, bättre, snabbare och göra ett bättre utförande i önskat moment… men det kommer aldrig hända, så den föraren går därifrån med precis vad dom kom dit med, och dom går kurs efter kurs efter kurs hos olika instruktörer, och dom får höra samma sak om och om igen… du måste bryta ner momentet, du måste träna oftare, du måste bli tydligare, du måste bli duktigare på tajmning etc etc. Men om nu denna hundförare var så nöjd med sitt moment…. varför går den då så många kurser?

Ja jag önskar också att jag kunde trolla ibland när mina hundar beter sig som svin, apporterar en kona, smakar på alla vittringsapporter eller gnäller… men det är bara spotta i nävarna, kavla upp ärmarna, på med tänkarmössan och sen tuta och köra! Typ som att gå ner i vikt, det finns inga genvägar!

If you cant train, manage, och du… ha en trevlig helg – för det ska vi ha!

4 reaktioner på ”Snälla kan du trolla med knäna?”

  1. Klockrent inlägg Emma, jag håller med dig till 100%! Allra värst är dem ägarna som tror att INSTRUKTÖREN ska göra jobbet, att liksom närvaron på kursen ger en fullfjädrad, felfri hund. Kan nog tycka att det är typiskt svenskt också, lite veligt och väldigt mycket ”lagom”, och ”det duger”!

    Var ärlig mot dig själv och din hund! 🙂

    trevlig helg!

  2. Fantastiskt inlägg! Nu blev jag motiverad! Tyvärr är det hundledigt denna helg för vi ska ner till Götet och se Big4. En fantastisk helg med andra ord 🙂

  3. Carina Ejmert Skärberg

    Ha ha, så sant så sant! Ser fram emot kursen med mycket ”pet” 😉

Kommentarer är stängda.