SVK FUR Finns inte mera… hej då våran rasklubb!

Ja visst vore det hemskt tråkigt om man fick läsa den rubriken ovan? Men det tråkiga är att vi snart är där. Jag var i helgen på våra rasers årsmöte och jag fick då hela sanningen kastad i ansiktet, jag visste inte att det var så här illa alls faktiskt. Men snart är det kanske ett faktum om ingenting händer att våran klubb får säga hej då, och vi får säga hej då till att kunna vara med och påverka och utveckla våra rasers framtid.
En skrämmande fakta är att vi är en klubb som innehar 4 raser, puli, pumi, komondor och mudi… vet ni hur många medlemmar vi har? Drygt 400, det är sjukt! Varför är det så är? Jag har inget bra svar. Jag vet att folk som suttit i styrelsen känner sig utbrända, det finns knappt nån positiv anda kvar och det finns sjukt mycket at göra, en dålig kombo! En jätte dålig kombo!

Med så här få medlemmar föds en negativ spiral… inga medlemmar, inga pengar, inga pengar ingen utveckling av rasernas framtid… allt går sakta men säkert nedåt och kommer fortsätta göra det om ingenting händer NU!

Man kanske känner till sin klubb som den klubben som skickar ut en tidning fyra gånger om året och sen har dom också två utställningar, men jag är ju inte utställningsintresserad tänker man och i den där tidningen står det ju knappt nått, så varför ska jag vara med…

Jo om man har en ungrare och vill värna om framtiden för dessa, mentalt, fysiskt och dess extriör och man kanske vill kunna köpa en trevlig och frisk ungrare om 15 år, ja då är det en bra anledning till att vara medlem, inte för att man inte gillar utställningar och inte för att man kan leva utan tidningen. Utan just för att du älskar vår ras lika mycket som alla andra som har dom.

Så nu sitter du som läser detta och tänker, ja men vad bra. Nu kommer någon annan som också har ungrare kanske sträcka ut en hand och hjälpa till med något, då behöver inte jag… vad skönt. Ja så tänker alla, det är därför ingen hjälp kommer. Det är en liten klick människor som jobbar febrilt, men det räcker inte. Dom kommer snart precis som alla andra som jobbat för klubben avgå, för dom orkar inte… Så min vädjan nu till er som äger en ungrare är.

BLI MEDLEM I KLUBBEN IDAG! ALLA KORVÖREN RÄKNAS!

Det behövs också folk till massa olika aktiviteter, och vår nya tanke är att vi ska hitta ansvariga för olika områden, inte ha kvar arbetsgrupperna, det är dock inte något som tagits ett beslut om, utan det disskuteras bara. Vad tycker du, nu har du din chans att säga vad du tycker? Bra eller anus? Och skulle du kunna tänka dig att hjälpa till på någon aktivitet? Bara för en dag, du behöver inte binda upp dig för ett helt år.

Du kanske kan hjälpa till på en utställning och sälja lotter, du kanske kan ha en ungersk promenad eller träff, klippkurs, pälsvård mm mm. Vad vill vi ha? Vad vill du ha?

Skeppet sjunker snart, och vi kommer ångra oss då när vi inte längre får vara med och säga till om något… vi läggs då under SKK och alla befogenheter tas då ifrån oss.

Om du känner att du kan hjälpa till med något, du kanske inte vet vad maila mig då ska jag spara ditt namn och höra av mig när vi behöver folk maila då på info@kennel.egodogs.se

En eloge till Skallabackens kennel (pumi) som har Halmstads hundarena där SVK Furs årsmöte hölls, en kanonfin anläggning! Ni som bor i krokarna där tycker jag verkligen ska åka dit och träna eller simma din hund! FRÄSCHT och fint!

15 reaktioner på ”SVK FUR Finns inte mera… hej då våran rasklubb!”

 1. Yvonne Nielsen

  Hej Emma!
  Jag har ingen Pumi ännu, men planerar att ha en till nästa sommar. Jag kan tänka mig att gå med redan nu om man får det. Är borta i stort sett varje helg men kan tänka mig att hjälpa till med kanske lite kortare varse.Ni får gärna maila och fråga om ni behöver förstärkning och om jag är hemma och kan så hjälper jag gärna till.
  Hoppas allt ordnar sig till det bästa!
  Vänliga hälsningar
  Yvonne Nielsen

 2. Renee Stencrantz

  Väldigt sorglig läsning! Jag hoppas ni som är aktiva kan vända detta och förstår konsekvenserna om ni inte gör det.

  Som tidigare ordförande i tio år både i rasföreningen Fur och specialklubben SvK FUR så vet jag att skillnaden är stor när det gäller att ha eller inte ha avelsansvar för raserna. Det var ingen lätt match att övertyga SKK om att vi var kompetenta nog att bilda specialklubb och jag och många med mig hoppades att ni som kom efter oss skulle förvalta förtroendet vi fick och jobba vidare för våra fantastiska raser.

 3. Mycket tråkigt att höra.. För många år sedan var jag under en tid sekreterare i Fur.. Min make har haft hand om tidningen under en längre tid samt suttit i styrelsen.. Han var med och startade Fur.
  Trist att läsa om detta.. Inga förändringar på dessa år..
  Alla vill ta del av bra och roliga saker som händer, många har mycket idéer men ingen vill hjälpa till.. Dessvärre är detta ett fenomen som yttrar sig i dom flesta föreningar.. Det spelar ingen roll hur mycket eldsjäl man är.. Utan nytt bränsle dör det ut. Jag hoppas detta genom dina tankar kommer att medföra en förändring. Du får gärna skicka info till mig så kan jag göra det jag kan.. Bli medlem igen. Tackar för ordet. Regina

 4. Hej!
  har tänkt länge att försöka hjälpa till med något
  nu i vår så är det flytt o så är jag mer engagerad i min andra ras då jag föder upp dessa o ska ställa upp o hjälpa till på DM i vår som är mycket att arrangera…

  Men ska försöka se om jag kan va med i något hörn

 5. Hej allihopa!

  Det känns hoppfullt att nästan 1500 personer har läst mitt blogginlägg. Och att ni redan är fem personer som aktivt svarat på detta, det är fler även på min FB sida som sträckt ut sin hand! Jag sparar alla era mail adresser och hör av mig när jag vet mer konkret om vart vi ska börja!

  Tillsammans blir vi starka!

  Ha en fin dag i (vår?) vädret!

  Vänligen Emma

 6. Jag kan känna att man också tappar intresset då man försöker men inte får någon respons av styrelse eller någon annan i klubben.
  Jag har ett par gånger fixat ungefär träff här nere i Skåne en gång hyrde jag in mig på en hund klubb fixade lotteri för ha till kostnaderna det kom tre personen och då va ett par från Danmark ingen från styrelsen eller klubben hörde av sig sen hade jag en träff i höstas där jag betalade och bakade fixade grillning mm denna gång kom lite fler fyra familjer inte heller denna gång fick jag något stöd från klubben och efter påtryckning la man upp det tre dagar innan på hemsidan.Nu har va åter planerat en träff och jag har lagt upp det på fb och bet om att det ska läggas upp på hemsidan under aktiviteter men än har jag inte hittat det.Kanske är det så att styrelsen ska jobba på att släppa in lite folk för vi finns vi som vill hjälpa men kanske inte har tid att sitta i styrelse och binda upp sig pga av små barn och familj.I mitt fall är det så att det är inte bara att sätta sig i en bil och köra flera mil.Sen kanske man skulle ha lite utställningar mm här neråt också inte bara långt upp.

 7. Mia-Maria Wikström

  Går med som medlem i dag, har för tillfället en puli men en till är planerad och planer på en komondor finns också, ställer gärna upp i montern på stora stockholm, kan även hjälpa till med annat om behov finns

 8. Hej!
  Har själv varit med i styrelsen ett tag för ett par år sedan och det är tufft att driva en klubb. Hoppade av styrelsen p.g.a en skruttig kropp men vill ju inte att klubben skall försvinna!!
  Bor strax utanför Malmö, jag vet att det finns många puli, pumi och mudi i Malmö med omnejd. Jag kan absolut tänka mig att hålla i ”ungrar-promenader”, här finns både hav och skog samt inne i Malmö stad. Varför inte låta folk komma med på en sådan promenad och betala en slant för varje hund och låta dessa pengar gå till klubben? Bara en tanke såhär hastig, men det skulle kunna gå. 🙂
  Kram/Lena

 9. Underbart! Ni finns ju där ute! Jag ska verkligen på ett smart sätt försöka utnyttja er alla i den mån ni vill hjälpa till och bidraga.
  Det är viktigt att det finns en central där alla aktiviteter samlas, kontaktpersoner och information. Jag spånar på det.

  Om vi får in lite pengar så kan vi ju också rycka upp vår fina rasmonter på mässan och kanske vara med och tävla i bästa rasmonter!?

 10. Hade ingen aning om att det var så illa. Har tidigare varit medlem, men som du skriver. Det fanns inte direkt något för mig. Däremot bidrar jag gärna om jag kan se ett aktivt arbete vad gäller aveln. Jag kan fixa rasträffar, kurser el liknande om intresse finns för oss i norr. Mvh

 11. Hej
  Jag kan tänka mig att hjälpa till vid speciella tillfällen. Passar mig inte i nuläget med löpande ansvar, typ styrelsearbete etc, men vid aktiviteter, möten, mässor etc. hjälper jag gärna till om jag kan.
  Har en pumitik 1,5 år. Vi ses för övrigt på lördag då vi ska vara med på din klippkurs.

  Mvh

 12. OJJJ, vilken överraskande sjukdomsbesked! Verkligen oroande. Klubbarna behövs verkligen för rasernas framtida överlevnad som rastypiska, sunda hundar. Alla måste hjälpas åt genom att dra sitt strå till stacken för att allt ska fungera. Det minsta man kan göra är ATT VARA MEDLEM och att ge glada tillrop till dem som jobbar aktivt för klubben.
  Jag har suttit i en specialklubbs styrelse i sammanlagt 11-12 år och inom denna specialklubb så initierade min man och jag rasklubben för Bergamasco I Sverige 2008 (BIS). I rasklubben finns nu så mycket drive och intresse att vi har kunnat dra oss tillbaka för att låta unga nya krafter ansvara för rasens framtid.
  Vi har alltid haft minst en Puli tillsammans med våra Bergamasco. Vi har dock aldrig haft någon Puli kull därför att vi inte haft något tik som varit ”good enough” Vi har inom BIS hitintills svarat för 4 officiella utställningar åt specialklubben vilket har fungerat utmärkt. Utställningar ger ofta mer intäkter än var medlemsavgifterna ger. Det gäller således att se till att träffas på FUR-utställningarna. Jag var väldigt förvånad över att inte fler ställde i Ransäter!
  Både min man och jag vill naturligtvis bidra med det vi kan hjälpa till med. Vi är båda pensionärer vilken ibland kan ge vissa begränsningar i kroppen men inte i huvudet.
  När vi har Puli är vi naturligtvis medlemmar i FUR!

  Anita o Hans Lindquist

Kommentarer är stängda.