Varför kissar hundar på folk?

Plätt, Narooma, Narnia och Tira badar!
Plätt, Narooma, Narnia och Tira badar!

Innan jag går in på ett ämne jag länge funderat på att skriva om i bloggen funderar jag själv på varför dygnet inte har fler timmar, jag försöker vara så effektiv som möjligt men får alltid trots det ångest för att jag känner att jag hinner med för lite. Igår var jag och Pappa i Nyfors (ett väldigt mysigt ställe i Tyresö i anslutning till vatten) där fick hundarna bada i över en timme, jag kastade pinnar och drack Cola, och pappa satt och mös med en kall öl i solen. Koala tog sina första ordentliga simtag igår, sånna där simtag som är välkordinerade, inte sånna som hon gjort innan när man ser ögonvitorna och valpen håller på att sjunka… det tar sig sa mordbrännarn!

Jag håller på att pula med det sista inför lägret, trots det han jag åka och kolla på en ny bur till bilen. Innan har jag haft en alldelses för stor och klumpig och rostig bur till ena sidodörren, och bak har jag haft en helt opassande bur till som igentligen är till en Volvo 2.45. Det var Becca som mailade och fråga om jag ville komma och kolla eftersom vi har samma bilmodell och den här buren är specialbyggt efter Voyager, extended. Så nu är buren på plats och jag fick så mycket mer utrymme i bilen att använda som lastutrymme, och vovvarna åker bekvämare. Bimbo har fått egen kupè, och det blir nog samtliga hundar som är inblandade glada över… Så jag tänkte sälja min volvo bur eftersom den är i så gott skick, 1000:- vill jag ha för den och om någon vill komma och titta kan ni maila mig på emma@k9world.se

Nu till det jag har spånat på lite, varför skulle det vara en dominanshandling att en hund kissar på en människa? Jag menar inte att jag tycker det är ok, det är bland det värsta jag vet, men hundar i sin tur kissar ju inte på varandra för att verka mer dominanta, eller hur? Har ni någon gång sett en stor Rottis kille springa fram till en en mindre dominant hund och pissa på den rakt i huvudet? Det har jag då aldrig gjort… självklart kan dom råka kissa på varandra när dom går i koppel och dom stoppar dit huvudet för att lukta, men det är ju någonting helt annat. Så vad betyder det då när en hund går fram till en människa och kissar på denne? Luktar lite först och sen lyfter på benet? Jag låter er spåna lite först, sen tänkte jag skriva om vad jag tror…. välkommen att lämna era tankar så ska jag publicera dom! Kram på er, nu måste jag få nått gjort!

10 reaktioner på ”Varför kissar hundar på folk?”

 1. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tror och tycker om hundar i allmänhet som kissar på människor men jag vet ju vad jag tycker om min egna lilla grabb 🙂

  Har en BC på 3,5 år som är rätt ego och självständig, han har pissat på mig och en annan människa under tiden han har bott hos mig. Jag har verkligen inte upplevt det som någon dominanshandling från hans sida utan mer som en förvirrande grej. Nån gång när det har hänt tror jag inte ens han varit medveten om att jag har stått där, utan mitt ben var liksom bara ”ivägen” där han ville kissa.. I anda situationer det har hänt har han varit så stissig och uppe i sig själv.

  När det har hänt har jag inte gjort någon stor grejj av det, tror inte det skulle hjälpa. Jag har blivit lika chockad varje gång så jag har mer tagit tag i honom och frågat vad han sysslar med. Haha. Vet inte hur man borde göra egentligen?

 2. Hmm, det där har jag också funderat på, men inte kommit fram till något vettig svar. Dock så en gång var jag och en kompis ute med Mika och en till hund, en hanhund som är lite lite äldre än Mika och faktiskt mkt dominant i deras relation. Hur som hellst så lekte de en stund coh sen stannade Mka för att nosa på marken, och strax därefter gick den andra hunden fram, nosade på Mikas lår och lyfte benet och kissade på henne. Haha, Mika var helt ovetande tills hon förvånat nosade sig själv på låret oc insåg att hon blivit kissad på. Mkt lustigt. Vet som sagt inte vad dte berodde på, men konstigt iaf, jag tyckte det verkade ungefä lika konstigt som när hundakissar på människor. kram

 3. Ja du, jag instämmer. Visst är det något som man funderat på till och från och det är spännande att fundera på varför de gör så. Jag har noll erfarenhet av det dock. Ingen av mina eller hundar jag känner har gjort så. Dock har jag stött på det på kurser jag deltagit på. Dessa hundar har jag upplevt som hyfsat dominanta. Matte har förklarat att det sällan händer när de är hemma utan bara när det är ute bland andra hundar.

  Baserat på det jag nog ändå att det har med dominans att göra. Hanhund (för jag antar att vi talar om hanhundar) som springer och lyfter på benet mot allt i deras väg utför ju även en dominant handling . Kanske är det dominansen i kombination med stress som utlöser beteendet? Att det blir någon slags överslagshandling?

  Kanske kan det även ha att göra med respekt? Hundar talar hundspråk och kan på så vis (oftast) kommunicera med varandra på ett schysst sätt och därav förstå varandra vilket föder respekt. De gånger jag träffat på hanar som kissat på mattes/husses ben har jag upplevt det som att hunden även i andra sammanhang saknar respekt för föraren (Ex. drar hejvilt i kopplet, knuffas, springer de denne när den är lös etc.)

  Detta är dock såklart mina egna högst oprofessionella tankar kring ämnet, helt baserade på egna erfarenheter och upplevelser. Till sist vill jag även tillägga att jag flera gånger sett hundar som kissar på andra hundar. Dock bara av misstag, ex att en annan hund sticker fram näsan för att nosa på en fläck just när hanhunden lyfter på benet…

 4. Hej igen! Såg just att du visst redan skrivit om att du inte menar hundar som kissar på varandra av misstag. Sorry!

 5. Det jeg selv har erfart og mange hundetrenere mener, er at det i de aller fleste tilfeller kommer av at hunden er stresset. Stresshormoner som adrenalin påvirker blæren og hunden tisser ofte. Endel hunder tisser så mennesker i slike situasjoner. om det er fordi de står nærmest, eller hva som er årsaken, vet jeg ikke. Trener litt sammen med en dalmatinerhann som tisser på mennesker når det blir litt mye som skjer rundt han, og min lapphundhann som jeg hadde før gjorde også det samme.

 6. Har faktiskt aldrig funderat över det, men jag håller med om att jag tror inte heller att det har med dominans att göra. Mer troligt i så fall med revir, men vad vet jag. Har aldrig varit med om att en hund medvetet kissat på en människa.
  Haha, Kári brukade däremot bajsa på oss som valp. Sådär mysigt kan jag meddela. Det var som att det var lättare att hålla balansen när han tryckte upp rumpan mot våra ben. En anledning till att det är skönt att han inte längre är valp 🙂

 7. Min lilla terriertik på fem år kissade på en gäst som vi hade. O jag är nästan helt säker på att det bara var en slump att hans fot råkade vara där hon stod – ren lathet kändes det som, ”terrierbekvämlighet” =)

  Men man kan ju undra varför de gör det. Är det enbart hanar som kissar på folk eller är det tikar med? Min systers hund kissade på henne när Dimma var valp – då fick vi känslan av at han skulle visa sig vara lite mer överlägsen alla andra i rummet, oavsett människa eller hund. Kan säga att min syrra inte blev glad o han har aldrig gjort om det sedan dess.

  Ser fram emot dina tankar. o hur har det gått med plätts röntgen???

 8. Jag kan bara säga av erfarenhet att jag varit med om att en stor hund gått raka vägen fram och kissat på en liten hund. Den lilla hunden gick fram för att hälsa visa sig underlägsen och den stora hunden lukta vände sig och kissa rakt över den lilla hunden, båda hanar. Har absolut ingen anning varför men väntar med spänning på anledningen.

 9. Har hänt mig ett par gånger under årens lopp, en gång var det slump/otur, hanen var jättekissnödig och ställde sig på alla fyra och pinka direkt när han hoppat ur bilen (började nästan i luften) och där råkade min fot vara… Andra gången, annan hane, var det av stress. Jag tror aldrig att han uppfattade att min ben var där han pinkade.

 10. Jag har en 5 månaders rottis som är väldigt tidig med allt. När han var 4 månader och ungefär 2 veckor så var han på och juckade på sin halv syster som var i höglöp. Han har kissat på 4 personer (mig sist) idag. Jag stod och funderar på livet i hundrast gården, när han kommer upp och stryker sig som en katt mot mitt ben och kissar på mig. Jag tror att de har lite med revir att göra.. han kissar på människor för att ”du tillhör mig” typ eller något i den stilen. jag har försökt säga till honom dem tidigare gångerna men de verkar inte ha fungerat :/ nu var de bara han och jag i hundrast gården så jag sa åt honom ganska skarp. Så förhoppningsvis händer de inte igen. Jag ska på valpkurs den 18-19/9 så ska fråga instruktören om han vet varför. så återkommer med ett bra svar 🙂 lycka till 🙂

Kommentarer är stängda.