Dags för hunden att få sträcka på benen?

lös hund plättChecklista för inkallning!

Mellan 1 mars -20 augusti är det koppeltvång för hundar i marker där det råder vilt… men för 9 dagar sedan idag finns möjligheten för dig som har en fungerande inkallning att ha hunden lös.

 

Många hundägare vill kunna unna sin hund att få frigöra energi, sträcka på benen, kunna få lite frihet och slippa det där tråkiga kopplet. Men det gäller också att ta hänsyn till sin omgivning innan man överväger att släppa sin hund lös. En fungerande inkallning är också din hunds bästa försäkring!

Men när kan man släppa sin hund lös? Och när vet man att ens inkallning håller i alla lägen? Och framförallt vad ska jag träna på? Den här artikeln hjälper dig med ditt träningsupplägg och hur du ska planera och strukturera din träning på ett smart sätt.

 

Det finns många sorters kurser och lika många träningsmetoder och alla har sitt eget sätt att träna på. Den här artikeln riktar sig till alla hundägare oavsett metod och tillvägagångssätt. Du applicerar ditt eget träningssätt på dessa övningar. Det här kommer bli din checklista för din kommande inkallningsträning. Här presenteras de moment som du ska lägga energi på i din träning för att få en fungerande inkallning och även en lista som du kan checka av innan du släpper din hund lös. Och tänk på att din inkallning börjar i kopplet!

Många undrar vad hunden bör kunna för att kunna gå lös, så här följer en checklista för vad du ska lära hunden. Om du har en plan att följa och tydliga träningskriterier blir din träning mycket lättare både för dig och för hunden.

 

  • Kunna sitt namn, som betyder kontakt mellan dig och hunden
  • Ett inkallningsord, som betyder ”avbryt det du gör och spring det snabbaste du kan till mig”
  • Gå vid din sida, som betyder att hunden ska kunna följa dig vid ditt vänstra ben
  • Gå och hälsa, som betyder att hunden får hälsa på tvåbenta eller fyrbenta
  • Frisignal, som betyder att hunden är ledig och kan lämna din sida
  • Hunden ska ta eget ansvar vid ett möte, som betyder att din tystnad betyder valfritt beteende av dessa tre; ta kontakt med dig, stanna upp, eller ignorera det ni möter och bara gå vidare

 

Grundträning – Lägg hela grunden för inkallningen i koppel och sedan i en långlina, då är det du som kontrollerar träningen och hunden kan aldrig få vinst genom att springa ifrån dig för att leka med en annan hund eller dra på olovlig och kanske jätterolig jakt. Det är hundens inställning till möten eller vilda djur när den är i koppel som kommer avgöra hur din hund kommer att bete sig lös. Om hunden VILL fram till den/det man möter när den är i koppel kommer hunden givetvis också vilja det när den är lös. Samma sak gäller jakt på vilt eller andra smådjur. Om du föreställer dig vad hunden skulle göra om du släppte kopplet i en viss situation är det också samma tankar hunden har om den är lös. Det är de tankarna du måste eliminera först i kopplet och sedan i lina och få hunden att förstå samtliga övningar innan ni går vidare i er träning.

 

Lär hunden att ta ansvar – Du kommer aldrig att kunna vara din och din hunds radar när ni är ute och går, d.v.s. du kommer aldrig att kunna se alla fotgängare, cyklister, smådjur och hundar ni möter på promenaden innan din hund gör det. Det går inte att mäta sig med varken hundens hörsel eller syn, och det blir ingen avslappnad promenad om du alltid måste fokusera på att pejla av omgivningen och vara beredd på att stoppa din hund med en panikartad inkallning i ett eventuellt möte. Visst ska du vara uppmärksam på din omgivning, men du ska lära hunden att ta eget ansvar för vad man gör när mötet inträffar.
I stället för att tala om allt hunden inte får göra så är det mycket lättare för en hund att förstå exakt vad den ska göra vid ett speciellt tillfälle, i det här fallet ett möte ute på promenaden. Ge hunden en konkret uppgift så att den vet vad den ska göra när den ser en hund/fotgängare/katt – exempelvis att ta kontakt med dig, stanna upp på sin plats och invänta mer information eller bara gå vidare och ignorera den/det ni möter. På så sätt blir det ni möter signalen för det önskvärda beteendet.

 

När får hunden hälsa? – Lär hunden att enda gången den får ta kontakt med den/det ni möter är på signalen ”gå och hälsa”. Då blir allt mycket tydligare för din hund. Den här typen av träningsupplägg gör att din promenad blir lugnare, tystare och mer avslappnad. Och hunden vet att den aldrig behöver hetsa upp sig i ett möte utan den väntar i stället på signalen för att få ta kontakt med den ni möter. När hunden inte bryr sig om andra hundar och inte blir utåtagerande/upphetsad i koppel är det dags att träna samma sak fast med hunden i lina och med hunden på avstånd. Din tystnad i ett möte ska betyda att hunden inte ska ta kontakt eller springa fram.

 

 

Vet din hund alltid vad den heter? – När hunden hör sitt namn betyder det att du vill ha kontakt med den. Det är viktigt att hunden kan sitt namn i situationer med många retningar. Träna hundens namn i alla möjliga situationer. Hunden ska ta kontakt med dig oavsett vad den gör. Tänk på att träna hundens namn i så många situationer du kan komma på, både när hunden är lugn men också när den är i hög aktivitet, exempelvis när hunden står och luktar på en god doft eller när hunden ser sin bästa kompis på avstånd och blir uppspelt. Vet den vad den heter då?

 

Inkallningsordet – Inkallningsordet, exempelvis ”hit”, tränar du också precis som hundens namn i så många situationer som du bara kan hitta i vardagen. Börja i koppel och övergå sedan till en långlina. Många har problem med inkallningen när hunden är i hög aktivitet och målinriktad, så skapa situationer som du kan träna hunden i som du själv kan styra. Träna inkallning när hunden springer efter ett löv som blåser över gatan eller när den springer efter en godisbit eller en boll. Om hunden inte klarar av att vända i ett sådant läge är det dåliga odds för att du ska kunna avbryta när hunden leker med andra hundar eller när den ser ett litet barn som springer och leker med en boll.

 

Visa alltid hänsyn – Visa hänsyn till din omgivning genom att alltid ta in hunden vid sidan med ett ”gå här” när det kommer möten. Den du möter kanske är rädd för hundar. Lär hunden att kunna gå eller sitta vid sidan tills du gett hunden en frisignal, som betyder att den kan lämna din sida och är ledig.

 

Att tänka på – Om du vill att din hund ska vara konsekvent i sitt uppförande är det viktigt att du är lika konsekvent i ditt sätt att agera och i ditt träningsupplägg. Du kan inte kräva mer av din hund än vad du själv lägger ner i tid.

 

Så för att du utan problem ska kunna ha din hund lös kan du checka av listan nedan innan kopplet åker av.

 

Kan din hund…

 

  • …sitt namn även i svåra situationer, exempelvis när hunden står och luktar, får synintryck av någon/något som springer eller en annan hund som leker längre bort? Kan du lugnt viska hundens namn och hunden tittar på dig?
  • …komma på inkallning på första signalen i långlina en bra bit bort från dig när den jagar någonting – t. ex. en boll, en godisbit eller ett löv – och vänder innan den kommit fram till målet?
  • …gå lugnt vid din sida förbi fotgängare/cyklister/bilar och andra hundar i koppel? Även när exempelvis andra hundar är utåtagerande mot din hund?
  • …bara lämna din sida när den fått en frisignal och aldrig på eget initiativ när det är andra saker som lockar?
  • …bara ta kontakt med andra hundar/människor på kommandot gå och hälsa? Fast andra hundar bjuder in till lek eller några andra skrattar och stojar en bit bort?
  • …ta eget ansvar, d.v.s. den tänker inte längre på att kasta sig fram mot mötande även när du inte ger hunden ett kommando?

 

Om hunden har dessa grundfärdigheter kan du överväga att släppa din hund. Tänk alltid på att visa din omgivning hänsyn. Du vet väl också att du inte får släppa din hund på allmänna platser?

Tänk på att det finns andra hundar som inte vill hälsa på din hund hur snäll din egen hund än är. Den kanske också tränar, är sjuk, rädd eller helt enkelt inte tycker om andra hundar. Sätt alltid din omgivning i första rummet och respektera ett nej från en annan hundägare utan att ifrågasätta varför era hundar inte ska hälsa. Det är inte du och din hund som ska ha mest spelrum utomhus.

 

Det är även koppeltvång i marker där det finns vilt under perioden 1 mars t.o.m. 20 augusti varje år.

Om du själv inte vet hur du ska lägga upp din träning kan du skriva ut checklistan och ta kontakt med en lokal instruktör och be om att få hjälp med övningarna.

 

Det ligger mycket jobb bakom en fungerande inkallning, och inkallningen ska inte vara ett lotteri, utan den ska vara hållbar varje gång för din, din hunds och din omgivnings skull!

 

Lycka till med din träning önskar Emma Willblad

1 reaktion på ”Dags för hunden att få sträcka på benen?”

  1. Emma jag beundrar din otroliga förmåga att lära ut viktiga saker.
    Sen kanske vi inte är ense i allt men jag tycker att du är en förebild för mig att vandra vidare i levet. Härligt Emma go go go on.

Kommentarer är stängda.