Vallning och Lydnad!

Plätt & Bowie
Plätt & Bowie

I lördags for vi överallt kändes det som, vi startade dagen med vallning på Agdala där vi mötte upp Lisa och bror Bowie, det var ett bra tag sen Plätt fick valla ”ordentligt” förutom när hon hjälper mig med matning av våra egna får, men det blir samma typ av jobb nästan dagligen och det kan hon snart utan och innan. När jag vallar tränar jag på allt samtidigt, haha och precis som med vad man än tränar så bör man träna en övning i taget.. i lördags fokuserade jag på fösningen och jag är så kluven där, om jag är väldigt konsekvent med hennes ligg i fösningen blir hon lätt klistrig på mig och lydnaden tar över, släpper jag på lydnaden får jag ut henne i fösningen men då kan man få säga ligg ett x antal ggr innan hon lägger sig… nu tänker min hjärna för fullt på hur jag ska gå vidare med det här, och jag ska leta upp en bra vallhundskurs, vi behöver bolla här med någon annan! För övrigt kändes hon väldigt samlad i vallningen (och jag med för den delen)

Igår for vi ut till Västerhaninge för lite ridhusträning, lydnad på schemat både med Plätt och Koala, jag hämtade upp Helena och Bandit på vägen. Om jag ska utvärdera min lydnad igår så gjorde hon många fina saker, fina rutskick från konan, fina dirrigeringsapporteringar, jätte fin vittring. Hon var lite väl i gasen när vi tränade fjärr och inkallande med ställ och lägg, hon blandar lite hej vilt i dum-dum just nu, men själva ställandet och sättandet samt läggandet är kanon fina! Så lite rutin där blir det kanoners!

Koala börjar ta sig fint, haha eller ska man säga att Emma har börjat träna hunden? Hon orkar inte träna så länge, men vi blandade lite fritt följ, läggande, stadge-övningar och ställande samt inkallning med massa lek och bus… Dom kör skydd pararellt i ridhuset, jag kan märka att Plätt blir något varvad av den störningen men Koala skiter totalt i det, jätte nyttigt! Det känns jätte roligt överlag med träningen just nu, det gällde bara att komma igång efter jul och nyårs dvalan…

Någon av er som kan rekommendera nån bra vallhundskurs i krokarna eller helgkurs lite längre bort?

3 reaktioner på ”Vallning och Lydnad!”

 1. Du ska se att hittar du bara exakt vad du vill göra och som känns bra i vallningen kommer du att få till det…. =) Som sagt så är de ganska lika, men ändå inte..

  Kan varmt rekommendera Karon Söderberg som sagt. Hon är bra och även om jag grundat upp Bowie nästan helt själv och gått en massa kurser så klarnade det väldans mycket när jag gick kurs för henne och jag har själv tycker att jag fått rätt inlärningsmetoder och tänk som jag vill ha i vallningen.

  Tror inte att du ska lägga det som vi disskuterade direkt på hyllan… Visst, det blir lite lydnadsvallning ett tag, men när hon väl börjar använda sin lilla hjärna och får mer självförtroende och börjar arbtea mer själv så kommer det mesta att lösa sig. =)

  Och sen det där med olika kommandon för ligg i vallning/lydnad. Själv tror jag att hundarna är så smarta att de förstår när det är vallning/annan träning och att man inte behöver ha olika kommandon. Men det är bara min tanke. =)

  Tack för i lördags. Vi får göra om det.

  /Lisa och hundar

Kommentarer är stängda.